Monday, June 11, 2007

TANSİYON

TANSİYONA DİKKAT EDEN FELÇ RİSKİNİ AZALTIN
* Normal tansiyon ne olmalı?
Normal tansiyon 12/8 cmHg'den az olmalı. Bu ölçüm her yaş grubundan kadın ve erkek için aynıdır ve değişmez. 'Ben 75 yaşındayım, daha yüksek olsa da olur' dememek lazım. 12-14/8-9 arası yüksek tansiyona eğilim, 14-15/9-10 arası birinci devre yüksek tansiyon, 16/10 üstü ise ikinci devre yüksek tansiyon olarak değerlendirilir. Şeker hastalığı veya böbrek yetmezliği sorununuz varsa tansiyon 12/7.5'in altında olmalı. 60 yaşın üstündeyseniz büyük rakam daha önemli.

* Tansiyon arttıkça kalp krizi riski de artar mı?
Her büyük rakamın 'iki' artışı ve küçük rakamın 'bir' artışı kalp hastalığı riskini iki katına çıkarır. Araştırmalara göre risk artışı 11.5/7.5 üstünde başlıyor. Tansiyonunuz ne kadar düşükse o kadar iyisiniz. Genel rakamlarla bakıldığında; yüksek tansiyon sorunu olup da tedavi olmayanların ömrü ortalama beş yıl kısalır.

* Felç riski ile tansiyon arasında ilişki var mı?
En önemli risk faktörü yüksek tansiyondur. Öldürmez ama süründürür. Tansiyonunuzu kontrol ederek felç riskinizi yüzde 40 azaltabilirsiniz.

* Tansiyonu artıran ilaçlar ve durumlar neler?
Aşırı alkol tüketimi, çok tuzlu yemek, doğum kontrol ilaçları ve diğer hormonal ilaçlar, ağrı kesicilerin bir bölümü, bazı burun damlaları, alerji ilaçları ve uyku apnesi hastalığı tansiyonu artırabilir.
HALTER VE BOKS YERİNE YARIM SAAT YÜRÜYÜŞ
Tuz, yüksek tansiyon kontrolünde önemli mi?
Evet; günlük almanız gereken tuz miktarı bir çay kaşığını geçmemeli, yani 6 gr! Diyeceksiniz ki bunu ölçmek zor. Doğru! Ne yapabiliriz? Sofrada yemeğinize tuz atmayın. Yemek pişirirken tuz kullanmayın. Alışveriş yaparken; özellikle hazır çorba, peynir, Çin ve Hint yemekleri, patates cipsi, pizza ve fıstık, ketçap, salam, sosis, sucuk, hazır hardal, turşu ve paketlenmiş yiyeceklerde çok fazla tuz olduğunu hatırlayın. Damak zevkimiz tuzsuz yiyeceklere genellikle üç hafta sonra alışır. Limon suyu, biber, sirke, sarmısak ve bazı acılı sosları kullanabilirsiniz. Ambalajında tuz miktarıyla ilgili bilgi varsa; az tuzlu yiyeceğin her 100 gramında 0.25 gramdan daha az tuz olması gerektiğine dikkat edin. Bu yiyeceği korkmadan yiyebilirsiniz.

* Egzersiz yapmak, tansiyon kontrolünü sağlar mı?
Egzersiz her derde devadır. Haftanın beş günü 30 dakika yürüyüş yapabilir ya da yüzebilirsiniz. Halter, dalma ve boks gibi sporlar tansiyon hastalarına pek tavsiye edilmez. Egzersiz sırasında nefes darlığı, ağrı veya sıcak basması oluyorsa egzersiz seviyenizi azaltın ya da dinlenin. Egzersiz yaparken konuşabilecek durumda olmalısınız!
(Sabah)

No comments: