Thursday, June 7, 2007

EGZERSİZ


Spor 'tokluk' hissi veriyor

Yemek sonrası egzersiz yapanlarla yapmayanlar arasındaki deney ortaya koydu ki sofradan kalktıktan bir saat sonra egzersiz yapmak kilo vermeyi kolaylaştırıyor


Spor 'tokluk' hissi veriyor

İngiltere'de Surrey Üniversitesi ve Londra'daki Imperial College'da görevli bilim insanlarının 12 gönüllünün katılımıyla yaptığı deneme sonucunda beyne midenin dolu olduğu sinyalini gönderen "PYY" , "GLP-1" ve "PP" hormonlarının egzersiz sırasında ve sonrasında aktif hale geldiği ortaya çıktı.

BBC'de yayımlanan habere göre birlikte kahvaltı eden 12 kişinin yarısı bir saat sonra egzersize başladı. Diğer altı kişi ise dinlendi. Egzersiz yapanlar 492, dinlenenler 197 kalori yaktı. Egzersizden bir saat sonra ise her iki gruba da istedikleri kadar yemek yeme şansı verildi. Spor yapanlar 913, dinlenenler 762 kalorilik gıda tüketti.

Ancak uzmanlar, bu farkın spor yaparken yakılan kalori de göz önüne alındığında "Egzersiz yaptıktan sonra çok fazla yemek yenir" tezini çürütecek kadar küçük bir fark olduğunun altını çizdi. Ve, beyne "Karnım tok" mesajı gönderen hormonların devreye girmesinin zayıflamak isteyenlerin yemeklerden sonra egzersiz yaparak işlerini kolaylaştırabileceği anlamını taşıdığını vurguladılar.

(Cumhuriyet)

No comments: