Saturday, June 16, 2007

SARIŞINLAR

Sarışınlar risk altında

Sarışın ve mavi gözlü olanların kanser riskine yakalanması daha yüksek.
Uzmanlar, küresel ısınmanın etkisiyle yaz aylarında deri kanserine yakalanma riskinin sarışın, mavi gözlü açık tenli kişilerde daha fazla olduğunu açıkladı.

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslihan Şendur, sürekli sıcak ortamda çalışanların deride yaşlanma riskiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Son yıllarda güneşin artan etkisinin deri kanserine yakalanma riskini de artırdığını ifade eden Şendur, "Tarlada sürekli çalışanlar, kaynakçılar, dönerciler, sörf yapanlar, denizciler deri kanseri ve deri yaşlanma riskini diğerlerine oranla 2 kat daha fazla yaşar" dedi.

Bununla birlikte güneşin dik olduğu saatlerde dışarda çalışmak zorunda olan sarışın mavi gözlüler ile açık tenliler de deri kanserine yakalanma riskinin daha fazla olduğunu bildiren Şendur, "Güney bölgelerde yaşayan insanların güneşten korunması gerekiyor. Özellikle son yıllarda küresel ısınma nedeniyle sıcak havalardaki risk daha fazla arttı" diye konuştu.

"Benler ve deri kanseri ilişkisi"

Aydın'daki ailelerin, "benler ve deri kanseri" ilişkisi konusunda bilgi düzeyini ortaya çıkarmak amacıyla bir araştırma yaptıklarını bildiren Prof. Dr. Şendur, "Deri kanserinin taşıdığı risk faktörleri ve uygulanan korunma yöntemlerini öğrenme amacıyla yapılan araştırmada, toplumun bu konudaki bilgi düzeyinin çok düşük olduğu ortaya çıktı" dedi.

İl merkezinde 7-12 yaş grubu arasındaki bin çocuğun anne ve babasına "benler ve deri kanserleri" hakkında 10 soru sorduklarını belirten Şendur, "Benler ve eri kanserlerine ilişkin bilgi düzeyinin ölçüldüğü ankette sorulan 10 soruya, bin kişiden 14'ü doğru cevap verdi. Aldığımız cevaplara göre, ailelerin yüzde 48'i deri kanserlerine karşı önlem almıyor" dedi.

Şendur, "Özellikle çocukluk döneminde maruz kalınan fazla güneş ışını ve oluşan güneş yanıkları deri kanserinin oluşumu açısından son derece önemli. Deri kanserine yakalanma riski yaz aylarında çok fazladır" dedi.
kaynak

No comments: