Wednesday, June 20, 2007

DEMİR EKSİKLİĞİ


Demir eksikliği zekaya zararlı

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davut Albayrak, demir eksikliğine dayalı kansızlık hastalığının çocukların zeka gelişimini yüzde 10 oranında etkilediğini belirtti.



Kan üretmek için dışarıdan alınması gereken besinlerin eksikliğinden kaynaklanan kansızlık hastalığının, demir ve B12 vitamini bakımından yeterince beslenilmesinin önemini ortaya koyduğunu söyleyen Prof. Dr. Davut Albayrak, "Demir eksikliğini gidermek için başta kırmızı et olmak üzere beyaz et, yumurta, soya, fasulye ve balığa sofralarımızda yeterince yer vermeliyiz. Ancak gerek yokluk gerekse yanlış beslenmeden dolayı demir eksikliği kaynaklı kansızlık hastalığı çok yaygın" dedi.

Demir eksikliğine dayalı kansızlıkta, renk solukluğu, halsizlik, yürüyüş ve hareketlerde isteksizlik, efora tahammülsüzlük olacağını, bu belirtileri bulunanlara kan tetkiki yaptırılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Albayrak, hastalığın çocukların zeka gelişimini etkileyebildiğini ve geriliğe neden olabildiğini kaydetti. Albayrak, "Hastalığın zeka üzerinde yüzde 10'luk olumsuz etkisi var. Tedaviyle yüzde 5'lik bölümü geri dönüşebiliyor, yüzde 5 eksiklik ise kalıcı oluyor. Çocuklarımızın imtihana
girdiğini ve 1 puanla, küsürlerle istediği bölümü kazanamadığını düşünürsek kandaki demir eksikliğinin zeka üzerindeki ve insan hayatındaki önemini anlarız" diye konuştu.

Ekonomi geri olduğunda demir eksikliği sıklığının arttığını, çünkü insanların demirden zengin gıdalara ulaşamadığını vurgulayan Albayrak, gelişmiş ülkelerde 0-5 yaş arası çocuklarda kansızlık yüzde 4-20 iken, az gelişmiş ülkelerde aynı yaş grubunda kansızlık oranının yüzde 80'lere kadar çıktığını, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 50 civarında olduğunu hatırlattı.
Demir eksikliğinin, tüm yaş gruplarında özellikle 6-48 aylar arasındaki bebek ve çocuklar ile ergenlerde kansızlığın en yaygın nedeni olarak kabul edildiğini de açıklayan Albayrak, bu dönemlerde kan tetkiklerine önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Demir eksikliğinin çocukların gelişim ve başarısını etkileyen ancak tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna işaret eden Albayrak, Sağlık Bakanlığı'nın konuya eğilmiş olmasının önemini de dile getirdi. Albayrak, "Bakanlık, sağlık ocaklarında, çocuklarda demir eksikliğini tespit etme ve bunlara ücretsiz ilaç verme konusundaki tutumuyla doğru bir uygulama yapıyor. Buna aileler de önem vermeli. Çocuklarına belli yaşlarda kan tetkiki yaptırılmalı. Oysa büyükler, 'Benim çocuğumun yüzü zaten beyazdı' diyerek konuyla ilgilenmiyor. Hastalık önlenebilir ve üzerine gidilmelidir" şeklinde konuştu.

(İHA)

No comments: