Friday, June 8, 2007

SINAV STRESİ

Sınav öncesinde, sınav sırasında ve sınav sonunda uyulacak bu 10 altın kural başarınıza büyük katkılar sağlayacaktır.

1- 8 Haziran Cuma günü dahil olmak üzere ders çalışmaya devam edin.

9 Haziran Cumartesi günü dinlenin, kendinizi bu günde fiziksel ve zihinsel olarak zorlamayın. Cumartesi akşamı da her zaman hangi saatte yatıyorsanız yine o saatte yatmaya dikkat edin.

2- Sınav yaklaştığında, çevrenizdeki insanların “Bu sene sorular zor olacakmış!” yorumlarını dikkate almayın. Soruların zorluk dereceleri her sene aynı olmaktadır, önceki yılların sınav sorularını çözmeyi ihmal etmeyin.

3- Sınavdan bir gün önce, sınavda gerekli olan belgeleri hazırlayın. Sınava geç kalmayın. Sınavdan en az 30 dakika önce sınav yerinde olmaya özen gösterin.

4- Sınava başlamadan önce kitapçık türünü mutlaka işaretleyin, kodlamaları dikkatlice yapın. Kitapçığı aldığınızda, eksik ya da hatalı sayfa olup olmadığını kontrol edin. Sınavda birden fazla kitapçık türü olacağından, soruların dizilişi deneme sınavlarında alıştığınız biçimde olmayabilir. Bu nedenle de zor sorular ilk başta, daha kolay sorular daha sonra olabilir, bundan dolayı panik yapmayın.

5- Sınava kendinize en çok güvendiğiniz alandan başlayın. Sene boyunca deneme sınavlarında alıştığınız süreleri aşmayın. Doğru cevapları cevap kağıdına işaretleyin. Cevap kağıdına işaretleme işlemini en sona bırakmayın. Doğru cevabı bulduğunuzdan çok emin olsanız da, soru kökünü bir kez daha okuyup, ondan sonra cevabı işaretleyin. İşlem gerektiren sorularda, işlem hatası yapmamak için, cevabı işaretlemeden önce işlemlerinizi bir kez daha kontrol edin.

6- Her sorunun bir tek cevabı olduğunu unutmayın. Sorulara kendi yorumunuzu katmayın, soruları esnetmeyin. Çeldiriciye (doğru cevaba yakın olan seçenek) takılmamak için, soruda sizden ne istendiğine dikkat edin. Bir soruya takılıp kalmayın. Soruyla inatlaşmayın ve bir soruya gereğinden fazla zaman harcamayın.

7 - Sorulara önyargıyla yaklaşmayın. Sınavda bilgi gerektirmeyen birçok soru bulunduğunu göz önünde bulundurun. Çok çok kolay sorular da olacağından “Bu kadar kolay bir soruyu herhalde sormazlar.” diye düşünmeyin. “Acaba benim göremediğim başka bir şey mi var?” diyerek çok kolay sorulara fazla zaman harcamayın. Her soru aynı puanı getirmektedir. Bu nedenle zor sorulara daha fazla zaman ayırmayın.

8- İki seçeneğe indirgediğinizde mutlaka birini işaretleyin. Sadece bir seçenek elemişseniz o soruyu boş bırakın. İlk okuduğunuzda doğru gelen seçeneği işaretleyin. İşaretlediğiniz sorulara geri döndüğünüzde, kesin bir fikriniz yoksa cevabı değiştirmeyin. Seçeneklerin dengeli olduğunu unutmayın. Aynı seçenekten arka arkaya üçten fazla işaretlemişseniz soruları ve cevaplarınızı bir kez daha kontrol edin. Numaralanmış ve öncüllü sorulara dikkat edin.

9- Sınavda dikkatinizi diri tutun. Okuduğunuzdan hiçbir şey anlamadığınızı hissettiğiniz an kalemi bırakın ya da her 30 dakikada bir 20-25 saniye sınava ara verin.

10- Gereksiz yeme-içmeden uzak durun. Yanınızda su, çikolata ve ağrı kesiciden başka bir şey bulundurmayın.
KAYNAK

No comments: