Tuesday, June 26, 2007

SICAKLARA DİKKAT



Yazın hastalanmamanın püf noktası

Yazın hastalanmamak için ne yapmalı ya da daha doğrusu ne yapmalalı. Yaz sıcaklarında serinlemek için yapılan bazı davranışlar yaz hastalalıklarının başlıca sebeplerinden...


Yazın hastalanmamanın püf noktası

Uzmanlar, yazın sağlığa zarar veren davranışları şöyle sıralıyor:

- Soğuk yiyeceklerden fazla yemeyin: Sıcak yaz günlerinde, mide ve bağırsaklar fazla miktarda yenen soğuk yiyeceklerden dolayı daha hızlı çalışır ve böylece yemeklerin küçük bağırsakta durma süresi kısalır. Bu da vücudun besinleri emmesini olumsuz etkiler.

- Hızlı su içmeyin: Yazın insan çok terler ve birdenbire içilen çok miktardaki su, kalbin yükünü artırarak kan yoğunluğunu düşürür. Bu da, nefes darlığı ve soğuk terlemeye neden olur.

- Açık havada ahşap üzerinde oturmayın: Yazın havanın sıcak ve nemin yüksek olmasından dolayı, açık havadaki ahşap bank ve sandalyeler, çiğ ve yağmurdan dolayı çok miktarda su emer. Güneş altında kalan ahşap bank ve sandalyeler, nemi dışarıya atar ve üzerinde oturanların cilt hastalığı ve romatizma gibi hastalıklara yakalanmasına neden olabilir.

- Gece açık havada yatmayın: Yazın vücut sürekli terler. İnsan uykuya dalınca vücut direnci zayıflar. Gece hava sıcaklığının düşmesi, soğuk rüzgar ve çiğ kolayca baş ve mide ağrılarına, eklem rahatsızlıklarına, sindirim bozukluğu ve ishale yol açabilir.

- Öğle uykusunu ihmal etmeyin: Yaz mevsiminde gündüzler uzar ve hava sıcaklığından dolayı insan kolayca yorulur. Bundan dolayı öğle saatlerinde bir-iki saatlik uyku sağlık açısından yararlıdır.

- Klimayı yüksek derecede çalıştırmayın: Klima insanlara rahat bir ortam sağlar. Ancak oda içi ve dışındaki sıcaklık farkının büyük olması, insanın üşütmesine neden olur. Bundan dolayı oda içi ve dışındaki sıcaklık farkının 5-8 derece arasında tutulması, 10 dereceyi geçmemesi gerekiyor.

(İHA)

No comments: