Wednesday, June 13, 2007

MANTAR

Ayak ve tırnak mantarından kurtulun

Değiştirilmeyen kirli çoraplar ile ortak kullanılan duş ve banyolar tırnak mantarına yol açıyor. Sinsin sinsi üreyen mantarlar bin anda hayatınızı karartmasın istiyorsanız şu önlemleri alın:


Ayak ve tırnak mantarından kurtulun

Uzmanlar, tırnak mantarına yakalanmamak için el ve ayakların sürekli temiz tutulması konusunda vatandaşları uyarıyor. 'Onikomikoz' olarak adlandırılan tırnak mantarı enfeksiyonu 'Dermatofit' adı verilen organizmalar tarafından oluşturuluyor. Tedavisi mümkün bulaşıcı bir hastalık olan tırnak mantarının mutlaka doktor gözetiminde tedavi edilmesini öneren uzmanlar, "Bu yalnızca bir kozmetik sorun değil, tırnak yatağı ve plağını tutan bir enfeksiyondur. Tırnak mantarı tüm tırnak hastalıklarının yaklaşık yüzde 50’sini oluşturur” uyarısında bulundu.

Yavaş ve kronik seyrediyor
Tırnakta mantar enfeksiyonu varsa bunun görülebildiğini, kokusunun veya ağrının hissedilebildiğini vurgulayan uzmanlar, hastalığın, tırnaklarda sarı, yeşil veya kahverengi renklenme, tırnaklarda pul pul kalkma, tırnak altında kir birikmesi, ayaklarda kötü koku ve ayak tırnaklarında acı ile ortaya çıktığını kaydettiler.

Yavaş ve kronik seyreden tırnak mantarının en sık rastlanılan tırnak hastalığı olduğunu belirten uzmanlar, tüm dünyada tırnak mantarının görülme sıklığının değiştiğini ifade ettiler. Mantarın genellikle tırnağın altına girerek burada etkili olmaya başladığını ifade eden uzmanlar şu bilgileri verdi:

Tırnakları çok dipten kesmeyin
"Tırnağa hasar veren her şey mantarın içeri girmesini kolaylaştırabilir. Zedelenme, el ve ayak tırnağına sert bir cisimle vurulması, ayak tırnağına basılması, tırnakların çok dipten kesilmesi, ayak parmaklarını sıkıştıran küçük ucu sivri ayakkabılar tırnak mantarına yol açabilir. Tırnak mantarı bulaşıcıdır. Enfeksiyona neden olan mantarlar ortak kullanıma açık, ılık ve nemli yerlerde bulunurlar. Soyunma odaları, yüzme havuzu, ortak kullanılan duş ve banyolar, bahçe, manikür veya pedikür aletleri tırnak mantarı bulaştırabilirler. Tırnak mantar enfeksiyonu kendiliğinden iyileşmez. Doktor tarafından önerilen ilaç tedavisi ve önerilere uymak gerekir. Mantar enfeksiyonunda doktorunuz tarafından önerilen ilaç, hastalığa neden olan mantarın yaşadığı ve geliştiği yere tırnak yatağına yaklaşır ve enfeksiyonu ortadan kaldırır. Bu şekilde doktorunuz tarafından önerilen doz ve sürede kullanacağınız ilaç ile tedaviniz gerçekleşir. Doktorunuz, mantar enfeksiyonunuz için ağızdan alabileceğiniz ilaç yazabilir. Ayak tırnak mantarında tedavi yaklaşık 3 ay sürer. El tırnak mantarında tedavi yaklaşık 2 ay sürer. Hangi tedavinin sizin için uygun olduğunu öğrenmek için lütfen doktorunuza başvurunuz."

Uzmanlar, tırnak mantarından korunmak için şu önerilerde bulunuyor:

• Ayaklarınızı olabildiğince temiz ve kuru tutun.

• Halka açık yüzme havuzu ve duş alanlarında terlik kullanın.

• Ayak tırnaklarınızı, parmağın ucunu geçmeyecek şekilde düz olarak kesin.

• Manikür ve pedikür için sterilize aletler veya en iyisi kendi aletlerinizi kullandırın.

• Ayağınıza uyan, sivri burunlu olmayan rahat ayakkabılar giyin.

• Ev içinde kullanılan havluların kişiye özel olmasına dikkat edin.

• Ayaklarınız çok fazla terliyor veya nemli kalıyor ise gün içinde çoraplarınızı değiştirin

Tırnak mantarına yakalanma riski yüksek olanlar ise şöyle sıralanıyor:

• Diyabeti olanlar.

• Dolaşım sorunları olanlar.

• Bağışıklık yetersizliği olanlar (AIDS/HIV enfeksiyonu).

• 65 yaş ve üzeri olanlar.

• Ayak derisinde mantar enfeksiyonu olanlar.

• Ayakları çok terleyen veya sürekli nemli kalanlar.

• Atletler, koşucular ve dansçılar gibi ayaklarına fazla yüklenenler.

(e-kolay)

No comments: