Tuesday, June 5, 2007

BEYNİN ŞİFRESİ


'Beynin şifresi çözüldü' iddiası

Florida Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jose C. Principe, beynin şifresini çözdüklerini iddia ederek “Beynin hangi bölümünün ne iş yaptığını ortaya çıkardık” dedi.


'Beynin şifresi çözüldü' iddiası

Antalya Talya Oteli'nde düzenlenen 5. Uluslararası Biyomedikal Mühendisliği ve Gelişen Teknolojiler Sempozyumu'nda konuşan Prof. Dr. Jose C. Principe, yaptığı açıklamada, yaptıkları çalışma ile beynin hangi bölümünün ne iş yaptığını ortaya koyduklarını bildirdi.

“Çağın devrimi” olarak nitelendirdiği çalışma ile beynin hangi bölümünün ne işe yaradığını, hangi organa hükmettiğini belirlediklerini ifade eden Principe, şunları söyledi: “Bu çalışma ile beyin dalgalarını toparlayıp, işleyip, elleri çalışmayan insanların ellerinin çalışması sağlanabilecek. Artık beyindeki sinyallerin ne anlama geldiğini biliyoruz. Beyin ile vücut arasındaki iletişim çözüldü. Bu metotla beynin hangi bölümünün ne iş yaptığını ortaya çıkardık. Beyne yerleştirilen elektronik bir cip vasıtasıyla yapay kola beyinden komut vererek istenilen hareket yaptırılabiliyor. Artık doğuştan veya kaza sonucu kolu olmayanlara takılacak yapay kolla, organ eksikliği giderilecek. Yapay kol sağlam kol gibi iş yapabilecek hale gelebilecek. Bu konuda çalışmalar devam ediyor.”
Principe, yapay kola uygulanan sistemin yapay bacak içinde uygulanabileceğini belirterek, bunların beyin elektrodu, cihazlar ve robot (yapay kol, bacak) vasıtasıyla uygulanabilir hale geldiğini sözlerine ekledi.

AA

No comments: