Monday, June 18, 2007

İYOT EKSİKLİĞİ

Erken gebelikte yeterince iyot alınmaması, doğacak çocuğun okul çağında diğer çocuklara göre zekasında geriliğe ve daha ciddi hastalıklara yol açabiliyor. Konya İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, dünyada önlenebilir zeka geriliğinin en önemli nedeninin iyot eksikliği olduğunu belirtti. Küçükkendirci, "İyot eksikliği en yıkıcı etkilerini erken gebelik döneminde beyin ve merkezi sinir sisteminin gelişimini bozarak, özellikle okul çağındaki çocuklarda geri dönüşü mümkün olmayan öğrenme yeteneğinde azalmayla göstermektedir. Günlük alınması gereken miktar ise bir toplu iğne başı kadar az bir miktardır" dedi.

Ülkemizde insanların besinler ve içme suyu yoluyla yeterince iyot alamadığını da dile getiren Dr. Hasan Küçükkendirci, "İyot yetersizliği hastalıklarını önlemek için alınacak başlıca önlem, bireylerin iyot alınımını arttırmaktır. Bu nedenle sofralık tuzlar iyotça zenginleştirilmiştir. Bu tuzlardaki iyot, ısı, ışık ve nemden olumsuz etkilenir. Bunu önlemek için iyotlu tuz, renkli, kapaklı bir kapta veya dolap içinde ışık almayacak şekilde saklanmalı; saklandığı yer kuru olmalı ve tuz içinde bulunan iyodun
yemek pişerken kaybolmaması için yemek ateşten indirildikten sonra yemeğe konulmalıdır" diye konuştu.

İyotlu tuz kullanımının özellikle kırsal kesimde oldukça düşük olduğunun da tespit edildiğini ifade eden Küçükkendirci, "Kırsal alanda hane halklarının yaklaşık yarısında iyotlu tuz kullanılmamaktadır. Kentlerde ise hane halklarının 4/5 inde iyotlu tuz kullanımı söz konusudur. bu nedenle özellikle kırsal kesim olmak üzere, toplumun bilinçlendirilerek iyotlu tuz kullanımının arttırılması, uygun şartlarda saklanması ve kullanılması konusunda eğitim çalışmalarımız kesintisiz devam etmektedir" şeklinde konuştu.

İHA

No comments: