Monday, June 18, 2007

SOĞUK İÇECEKLERE ALTERNATİFLER

Uzmanlar, sıcak yaz günlerinde serinlemek ve vücudun sıvı-mineral dengesini korumak için meyan kökü, kuş burnu gibi bitkilerden evde yapılan soğuk içecekleri öneriyor.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümünden Yrd. Doç. Dr. Yüksel Kan, yılın her döneminde kaynatılarak suyu içilen tıbbı ve aromatik bitkilerin, özellikle yaz döneminde tüketilmesinin mineral dengesi açısından çok yararlı olduğunu belirtti. Kan, yazın tüketilebilecek bu tür bitkilerin başında meyan kökü ve kuşburnunun geldiğini belirterek, bu bitkilerden sağlıklı soğuk içeceğin nasıl yapılacağını da şöyle anlattı: ''Aktarlardan alınabilen bu bitkileri belli miktar su içinde haşlıyoruz. Süzgeçten geçirdikten sonra elde ettiğimiz marmelatı 1'e 1 ya da 1'e 2 oranında suyla karıştırıp, buzdolabında soğumaya bırakıyoruz. Yani çok kısa sürede, basit bir şekilde kendimiz ve ailemiz için bol miktarda sağlıklı yaz içecekleri imal edebiliriz.''

MİNERAL TAKVİYESİ YAPIYOR

Meyan kökü ve kuş burnunun, yaz aylarında kolalı ve asitli içeceklerin doğal ve daha sağlıklı alternatifi olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Kan, şunları kaydetti: ''Tıbbi kökenli bu bitkilerdeki antioksidan maddeler, vücuttaki hastalık yapan patojenleri de etkisiz hale getiriyor. Bunun yanında bu bitkiler mineral deposu oldukları için yazın terlemeyle vücudun yoğun şekilde kaybettiği, ihtiyaç duyulan minerallerin geri alınmasını sağlar. Ayrıca selenyum gibi aktivite verici, vücut direncini artırıcı etki yapan maddeler de bu bitkilerden elde edilen içeceklerle vücuda alınmış olur.'' Kan, ''Vücut için gerekli mineralleri katkı maddeli içecekler yerine doğal yollardan almak daha doğrudur. Bu nedenle yaz aylarında tıbbı ve aromatik bitkilerden evde kolayca ve çok ucuza yapılabilecek soğuk içecekleri öneriyoruz'' diye konuştu.
Uzmanlar, sıcak yaz günlerinde serinlemek ve vücudun sıvı-mineral dengesini korumak için meyan kökü, kuş burnu gibi bitkilerden evde yapılan soğuk içecekleri öneriyor.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümünden Yrd. Doç. Dr. Yüksel Kan, yılın her döneminde kaynatılarak suyu içilen tıbbı ve aromatik bitkilerin, özellikle yaz döneminde tüketilmesinin mineral dengesi açısından çok yararlı olduğunu belirtti. Kan, yazın tüketilebilecek bu tür bitkilerin başında meyan kökü ve kuşburnunun geldiğini belirterek, bu bitkilerden sağlıklı soğuk içeceğin nasıl yapılacağını da şöyle anlattı: ''Aktarlardan alınabilen bu bitkileri belli miktar su içinde haşlıyoruz. Süzgeçten geçirdikten sonra elde ettiğimiz marmelatı 1'e 1 ya da 1'e 2 oranında suyla karıştırıp, buzdolabında soğumaya bırakıyoruz. Yani çok kısa sürede, basit bir şekilde kendimiz ve ailemiz için bol miktarda sağlıklı yaz içecekleri imal edebiliriz.''

MİNERAL TAKVİYESİ YAPIYOR

Meyan kökü ve kuş burnunun, yaz aylarında kolalı ve asitli içeceklerin doğal ve daha sağlıklı alternatifi olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Kan, şunları kaydetti: ''Tıbbi kökenli bu bitkilerdeki antioksidan maddeler, vücuttaki hastalık yapan patojenleri de etkisiz hale getiriyor. Bunun yanında bu bitkiler mineral deposu oldukları için yazın terlemeyle vücudun yoğun şekilde kaybettiği, ihtiyaç duyulan minerallerin geri alınmasını sağlar. Ayrıca selenyum gibi aktivite verici, vücut direncini artırıcı etki yapan maddeler de bu bitkilerden elde edilen içeceklerle vücuda alınmış olur.'' Kan, ''Vücut için gerekli mineralleri katkı maddeli içecekler yerine doğal yollardan almak daha doğrudur. Bu nedenle yaz aylarında tıbbı ve aromatik bitkilerden evde kolayca ve çok ucuza yapılabilecek soğuk içecekleri öneriyoruz'' diye konuştu.

No comments: