Friday, June 15, 2007

GAZOZ- KATKI MADDELERİ

Ekrem Aytaş'ın haberi

Buna göre önceden litrede en fazla 5 gr oranında bulundurulabilen etil alkol miktarı 3 grama indirildi. Ayrıca eski tebliğde 'alkolsüz içeceklerde etil alkol' diye nitelendirilen kısım, 'üretimin doğasından kaynaklanabilecek etil alkol' diye değiştirildi. Böylece içeceklere dışarıdan müdahale yoluyla alkol konmasının önüne geçildi. Litrede 150 miligram kullanılabilen koladaki kafein miktarı ise aynı kaldı.

Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan tebliğ ile alkolsüz içeceklerin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesine ilişkin esaslar belirlendi. Meyveli ve aromalı içecek, şurup, içecek tozu, doğal mineralli içecek, yapay soda, kola, tonik ve aromalı su, alkolsüz içecekler kapsamına alındı. Tebliğe göre bu kapsamdaki içecekler tiplerine özgü tat, koku, renk ve görünüşte olacak ve yabancı tat ve koku içeremeyecek.

Laktik asit miktarı en çok 0,6 gram/litre, uçucu asit miktarı da en fazla 0,4 gram/litre olabilecek. Gazlı içeceklerde bulundurulabilecek karbondioksit miktarı da en az 2 gram/litre. Meyveli içeceklerde meyve oranı, gazlı olanlarda ağırlıkça en az yüzde 4, gazsız olanlarda ise ağırlıkça en az yüzde 10 kullanılacak. Bal aroması ilave edilerek aromalı şurup üretilemeyecek. Değişik meyvelerden üretilen pekmezlerin şekerler ile seyreltilmesi veya çoğaltılması yoluyla, meyveli şekerli şurup, meyve pekmezi şurubu gibi isimler kullanılamayacak.

Tüketiciler Birliği'nin Tübitak ve Tarım Bakanlığı laboratuvarlarında yaptırdığı analizlerde, gazlı ve kolalı içeceklerde alkol çıkması üzerine büyük tartışmalar yaşanmıştı. Gazlı içeceklerde alkol kullanılmasının yasaklanmasını ya da isimde yer alan "alkolsüz içecekler" ibaresinin kaldırılmasını isteyen Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, bu konudaki girişimlerinin sonuç verdiğini kaydetti.

Özer, çabaları sayesinde yetkililerin Türk Gıda Kodeksi Alkolsüz İçecekler Tebliği'ni değiştirdiğini savundu. Bu değişiklikle Tarım Bakanlığı'nın gazlı içecekler ve meyve sularına alkol katıldığını kabul etmiş olduğunu iddia eden şube başkanı, "Yeni değişiklikle yalnızca meyvelerin doğasında oluşabilecek alkol, cevaz verilerek az da olsa alkole açık bir kapı bırakıldı." yorumunu yaptı.

Bu arada bakanlığın yayınladığı başka bir tebliğ kapsamında koyun, keçi, sığır, manda eti karışımlarından kıyma elde edilebilecek. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan 'Türk Gıda Kodeksi Çiğ Kırmızı Et ve Hazırlanmış Kırmızı Et Karışımları Tebliği'nde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ'e göre, keçi, sığır, manda eti karışımlarında elde edilmiş kıyma ve hazırlanmış kırmızı et karışımları hariç olmak üzere tebliğ kapsamındaki ürünler farklı türlere ait etler kullanılarak hazırlanamayacak.



Zaman

No comments: