Friday, June 22, 2007

AĞRI KESİCİLER


Ağrı kesicilerin fazlası kriz nedeni

ABD'de yapılan bir araştırma, ağrı kesici olarak kullanılan aspirin ve romatizma ilaçlarının çok fazla kullanımının zararlarını ortaya çıkardı.


Ağrı kesicilerin fazlası kriz nedeni

Harvard Üniversitesi’ndeki uzmanların 16 bin kişi üzerinde yaptığı araştırmaya göre, haftada 6-7 kez bu tip ilaçların kullanılması tansiyonun yükselmesine neden olarak hastaların kalp krizi ve felç geçirme riskini artırıyor. Etkin maddesi parasetomol olan ilaçları bu dozda alanların yüksek tansiyon sorunu yaşaması olasılığı yüzde 34, aynı oranda aspirin kullananların yüzde 38, romatizma ilaçları kullananlarınsa yüzde 26 oranında artıyor.

DAMARLARI DARALTIYOR

Bu ilaçlardan haftada 15 adet kullananların yüksek tansiyon hastası olma olasılığıysa yüzde 50 artış gösteriyor. Bu ağrı kesicilerin yüksek oranlarda kullanılmasının damarları rahatlatan kimyasal maddelerin salgılanmasını engellediği için yüksek tansiyona neden olduğu tahmin ediliyor. Aspirin ve benzeri ilaçlar kanda zararlı maddelerin birikmesine de yol açtığından damarlara da zarar veriyor. Uzmanlar, bir yıldan uzun bir süre boyunca haftanın neredeyse her günü ağrı kesici kullananların düzenli olarak tansiyonlarını ölçtürmeleri gerektiği uyarısında bulunuyor.

(Bugün)

No comments: