Monday, June 4, 2007

BEL AĞRISI

» Bel ağrılarından 5 adımda kurtulun


Bel ağrılarından 5 adımda kurtulun

Genç-yaşlı dinlemeyen bel ağrılarından korunmak için beş kurala uyun yeter. Egzersiz yapmayı ihmal etmeyin, ayakta doğru durun, ağır kaldırmayın, uzanmayın ve düzgün yatın.

International Hospital İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Demet Parlar, bel ağrılarından korunmak için dikkat etmeniz gereken 5 kuralı ve bunun kazanımlarını anlattı:

1- Aktif bir yaşam sürün ve egzersiz yapın: Düzenli olarak her gün egzersiz yapın. Sırt ve karın kaslarınızı çalıştırın. Yüzme, yürüyüş, sabit bisiklet, koşma gibi sporlar; bele dost sporlardır. Bu spor etkinliklerine ek olarak; sırt, karın, kalça ve uyluk kaslarını güçlendiren egzersizler yaparak da bel sorunlarının ortaya çıkma riski azaltılabilir.

2- Sağlıklı duruşu bulun: Sağlıklı duruş; yandan bakıldığında, kulak, omuz, kalça ve ayak bileğinin aynı eksende olduğu duruştur. Sağlıklı duruş için basitçe, karın içeride, çene ve göğüs geride, göğüs önde olmalıdır. Her durumda; ayakta, otururken, yürürken, öne eğilirken sağlıklı duruşu bulmayı ve korumayı unutmayın. Uzun süre ayakta durmanız gerekiyorsa;

* Omurganızın dik durumda olmasına dikkat edin.

* Bir bacağınızın altına 15-20 cm yüksekliğinde bir küçük yükselti koyun veya dizinizin birini hafifçe bükün.

* Pozisyonunuzu sıkça değiştirin.

* İki saatte bir veya yorulduğunuzu hissettiğinizde belinizi esnetici egzersizler yapın. Uzun süre oturmanız gerekiyorsa;

* Ayaklarınız yere tam temas etmeli, diziniz ve kalçanız 90 derece bükük olmalı. Çok yüksek veya alçak iskemle ve koltuklarda bu pozisyonu sağlayamayacağınız için oturmayın veya koltuk yüksekse, ayaklarınızın altına bir tabure koyarak yükseltin.

* İskemlenin kol destekleri kollarınızın yere paralel durmasını sağlamalı.

* Omurganız dik, beliniz destekli olsun.

* Başınız omuzlarınızın önünde durmamalı, omuzlar rahat bir pozisyonda olmalı.

3- Ağır nesneleri kaldırmayın: Ağır kaldırmak, omurga için en tehlikeli işlerden biridir. Güvenli olarak ağır kaldırmak için; ayaklarınız yere sağlam bassın ve ayaklar arasındaki mesafe yaklaşık omuzlarınız arasındaki mesafe kadar olsun. Belinizi düz tutarak çömelin. Kaldıracağınız nesneyi vücudunuza çok yaklaştırarak kavrayın ve kaldırın. Ağır eşyaları iki eşit parçaya bölerek taşıyın. Ağır cisimleri çekmek yerine, iterek hareket ettirin.

4- Baş seviyesinin üzerindeki yerlere uzanmayın: Yüksekteki yerler için bir tabure veya sağlam bir merdiven kullanın.

5- Çok yumuşak veya çok sert yatakta yatmayın: Yatağınız, vücudunuz içine gömülmeyecek kadar sert, bel çukurunuzu destekleyecek kadar yumuşak olmalıdır. Sırtüstü yatarken dizlerin altına bir yastık koymak, yan yatarken dizleri karna doğru çekmek, beli rahatlatır. Yüzüstü yatmak veya bacakları düz uzatarak, sırtüstü yatmak, bel çukurunuzu arttıracağından belinizde ağrıya neden olabilir.
SEVDİCAN GÜNEŞ - SAĞLIK SERVİSİ


Sabah

1 comment:

Anonymous said...

Yazar cok tesekkurler...

Selamlar Neslihan