Friday, June 8, 2007

GENLER VE SAĞLIK

Tıbbın hedefinde 12 gen var

İngilizler, kalp, şeker gibi yaygın bazı hastalıklara yol açan 12 genin varlığını saptadıklarını ve kişiye özel ilaç tedavisi ile hastalıkların önleyeceklerini savunuyorlar.


Tıbbın hedefinde 12 gen  var

İngiltere'de bugüne kadar genlerle ilgili yürütülen en geniş çaplı araştırmada, yaygın hastalıklara neden olan 12 gen tespit edildi. 2 yıl süren ve 9 milyon sterlin harcanarak gerçekleştirilen araştırmada amaç, kalp, romatizma ve şeker gibi hastalıklara bazı kişilerin neden daha kolay yakalandığını tespit etmekti.

Kişiye özel ilaç dönemi

200 bilim adamı ve 50 kurumun katılımıyla İngiltere'de 17 bin kişinin kan örneklerine DNA taraması yapıldı. Bilim dünyasında dönüm noktası olarak görülen araştırma çerçevesinde yaygın rahatsızlıklara neden olan genler tanımlandı. Saptanan yeni bulgulardan biri de tip 1 şeker ile ülkemizde ince bağırsak iltihabı olarak bilinen Crohn hastalığı arasında genetik bağ oldu. Uzmanlara göre, her iki rahatsızlığa da PTPN2 adlı gen neden oluyor. Araştırma sayesinde, kalp hastalıklarından manik depresife kadar çok sayıda hastalık detaylı anlaşılabilecek. Ayrıca uzmanlara göre, genlerinde bu hastalıklara neden olabilecek bozukluk saptanan kişiler sürekli taramadan geçirilecek ve tamamen kişiye özel ilaç geliştirilebilecek. Uzmanlar hastalıkların kökeninde yatan genleri tanımlamanın, kimin daha fazla risk altında olduğunu ortaya çıkaracağını belirtiyor.

(aa)

No comments: