Thursday, June 7, 2007

BEYİN GÜCÜ- AYURVEDA

Beyin gücünüzü açığa çıkartın

Ayurveda ve beyin gücünüzü açığa çıkararak sağlıklı ve mutlu olmak elinizde. Yapmanız gereken tel şey bu haberi okumak ve 7 kolay yöntemi uygulamak. Hazır mısınız?

Beyninizi açmanın 7 anahtarı


Hintlilerin eski tedavi sistemi Ayurveda, zihinsel performansa dair üç yaklaşım sunar:

dhi : Öğrenme ve kavrama

dhriti : Bilginin saklanması

smriti : Hafıza ya da hatırlama gücü


Ayurveda uzmanı Rama Kant Mishra, "En iyi zihinsel performans ve zihinsel potansiyelin tam anlamıyla kullanılması için, bu üç etmenden her birinin en yüksek seviyesinde olması gerekir. Daha da önemlisi, üç etmen arasındaki koordinasyon en ideal seviyede olmalıdır," demektedir. Ayurveda, sağlıklı bir yaşam için üç temel ögeye dikkat edilmesini önerir: beslenme, uyku ve yaşam tarzı. Aşağıda, Mishra'nın sunduğu ve beyin gücünü artıracak bazı ipuçları bulunmaktadır:

Saf ve "öğretici" gıdalar alın

Mishra, "Ayurveda'ya göre, vücut tarafından emilerek yüzde yüz fayda sağlanması açısından doğal ve saf gıdalar almak çok önemli" demektedir. Gıdalar, doğadaki halleriyle en besleyici değere sahip olur.

Genetik olarak değiştirilmiş, işlenmiş ya da arıtılmış gıdalar, doğal besin değerlerini büyük ölçüde yitirir. Mishra, bu tür gıdaların, zihinsel yeteneğe ilişkin üç özellik -kavrama, saklama ve hatırlama- arasındaki idraki ve koordinasyonu bozduğunu iddia eder.

Kutulanmış ya da suni katkı maddeleri ve koruyucular ile saklanmış ya da yapay renk ve tatları olan gıdalar da birer tabudur. Mishra, taze ve organik malzemelerle yemek pişirmenin daha fazla zaman ve çaba gerektirdiğini kabul eder ve şöyle der: "Ama, beyniniz ve aslında tüm sisteminiz, bunun için size teşekkür edecek ve daha yüksek performans göstererek çabalarınızın karşılığını ödeyecektir."

Dengeli beslenmeye özen gösterin

Ayurveda, vejetaryen beslenme tarzını önerir. Mishra, "Tahıllar ve baklagiller, beyni besler" demektedir. Pişirilmiş yeşillikler yiyin. Meyve ve sebzeye ağırlık verin. Tatlı ve sulu meyveler, harika birer temizleyicidir; toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.

Yağı tamamen bırakmayın; yağ, beyin dahil vücut genelinde bazı yaşamsal işlevlere sahiptir. Mishra, vücutta besleyici maddelerin emilimini engelleyen, yararsız ve ıvır zıvır yiyecekler ile şekerli içecekleri azaltmayı tavsiye eder.

Ayurveda'ya göre iyi beslenme alışkanlıkları, en az ne yediğiniz kadar önemlidir. Yemek yemek için oturmak, işe ya da başka aktivitelere odaklanmak yerine yemeğe odaklanmak, zevkini çıkararak yemek önemlidir. Buz gibi soğuk içecekler, sindirimi olumsuz yönde etkiler ve besleyici maddelerin vücut tarafından kolayca özümsenmesini engeller. Bu yüzden, çok soğuk içeceklerden uzak durulmalıdır.

Antioksidanların gücünü kullanın

Beyin, özellikle serbest radikaller, stresi tırmandıran oksijen tabanlı reaktif kimyasallar, kirlilik ve gıdalardaki kimyevi maddelerden gelecek zararlara karşı hassastır. Serbest radikallerin hastalık ve yaşlanma ile bağlantısı olduğu geniş kabul görmektedir. Bu yüzden antioksidanlar, beynin etkin çalışması için yaşamsal öneme sahiptir.

En yeni araştırmalar, yabanmersininin antioksidan değeri nedeniyle beyni besleyen önemli bir yiyecek olduğunu göstermektedir. Ayurveda'ya özgü antioksidan gıdalar arasında Amalaki olarak bilinen Hint bektaşi üzümü bulunur. Bu gıda, diğer baharatlarla birlikte en zengin C vitamini kaynağı olarak bilinir. Serbest radikallerden tam korunma için hücre duvarlarının içinde ve dışında etkili olabilecek bir antioksidan bulmaya çalışın.

Zihinsel potansiyeli geliştirmek için baharat ve aroma kullanın

Ayurveda, "Medhya" baharatları adı verilen özel bir baharat grubundan söz eder. Bunlar, özellikle zihin için yararlıdır. Mishra, "Bu baharatların her biri, öğrenme, saklama ve hatırlama yetilerini geliştirir; bu üç etmen arasındaki koordinasyonu güçlendirir," demekte ve eklemektedir: "Beynin güçlü bir biçimde beslenmesini sağlarlar." Zihin sağlığını ve zihinsel fonksiyonları geliştirdiği bilinen, Ayurveda'ya özgü baharatlar arasında Shankhapushpi ya da Aloeweed, otantik Brahmi ya da Herpestis monniera, Indian Pennywort ya da Centella asiatica (Gotu Kola olarak da anılır) bulunur.

Bazı esanslı yağlar, zihin için mükemmel birer aromaterapidir. Zihin açıklığı ve dikkat için biberiyeyi deneyin. Zihinsel yorgunluğu yok etmek ve konsantrasyon gücünüzü artırmak için fesleğen yağı kullanın. Nane ve limon yağları, zihni uyarıcı etkisi olan diğer maddelerdir.

Stresi kontrol edin

İster zaman baskısından, isterse zorlu iş ilişkilerinden kaynaklansın, stres ve endişe, zihinsel performans üzerinde çok olumsuz etkilerde bulunabilir.

Sakin, dingin ve dengeli bir zihin, odaklanma, dikkat süresi, bilginin saklanması ve sorun çözme yeteneği bakımından rakipsizdir. Mishra, "Ciddi bir sorun haline gelmeden stresi kontrol etmek önemlidir; çünkü, stresin beyin hücrelerine zarar verdiği ya da yok ettiği bilinmektedir. Öte yandan, pek çok sinir ilacının, zihinsel performansı daha da zayıflatan yan etkileri olabilmektedir," der.

Gelecekteki işleri planlamak ve zaman çizelgelerini yönetmek, yoğun zihinsel aktivite esnasında kısa aralar (beş dakika bile olsa) vermek ve iş ile dinlenme arasında sağlıklı bir denge kurmak da işe yarar. Transandantal Meditasyon tekniği ya da diğer rahatlama teknikleri de stresi kontrol etmede yararlıdır. Rahatlatıcı müzik dinlemek, sandal ağacı ya da lavanta gibi rahatlamanıza yardımcı olacak kokular kullanmak, tek başına ya da kafa dengi bir arkadaşla sakin bir akşam yürüyüşüne çıkmak, zihni ve duyguları dengelemeye yardım eder.

Yeterli ve kaliteli uyku uyuyun

Modern toplumun bir başka sorunu olan yetersiz ya da verimsiz uyku da stresle yakından ilgilidir. Mishra, "Diyet ve yaşam tarzının yanı sıra uyku da Ayurveda'nın temel taşlarındandır. Bu üç etmenin tamamının karşılanamaması durumunda iyi bir fiziksel ve zihinsel performans sağlanamaz," der.

8 saat boyunca uyumak, kaliteli uykudan daha az önemlidir. Ayurveda'ya göre kaliteli uyku, zihnin duyularla olan bağlantısını tamamen kopardığı zaman gerçekleşir. Zihni besler ve gençleştirir; kısa ve uzun zamanlı zihinsel gücü geliştirir. Mishra, gün boyu vücut direncini artırmak ve geceleri kaliteli bir uyku için, her gün ılık yağlarla tüm vücuda masaj yapmayı önerir. Kafein, alkol ve nikotin gibi uyarıcı maddeleri kesmek, yatak odasında işle ilgili malzeme bulundurmayı yasaklamak ve zihni rahatlatıcı bir uykuya hazırlamak için akşamı uyarıcı etkinlikler yerine sakinleştirici işlerle geçirmek faydalı olur. Aromaterapinin de yararı büyüktür. Lavanta, papatya, yasemin ve tatlı portakal karışımını ya da sade lavantayı deneyin.

Kullanın ya da kaybedin!

Yaşınız ya da mesleğiniz ne olursa olsun, beyninizin en üst düzeyde performans göstermesi için sürekli kullanılması gerekir. Mishra, "Beyninizin hurdalıktaki bir araba gibi paslanmasını istemiyorsanız, bulmaca çözerek, Shakespeare'den dizeler ezberleyerek ya da yeni bir beceri öğrenerek beyninizi çalıştırın," der. Zihninizdeki şeyleri netleştirmek için sorular sormak, görselleştirme teknikleri ve çağrışımlı hafıza oyunları, beyni zinde tutabilir.
KAYNAK

No comments: