Tuesday, June 12, 2007

KEBAP

Kebapçıları kızdıran cerrah ısrarlı

Ünlü kalp cerrahı Sönmez'in döneri de fast food sınıfında değerlendirmesi ve Gaziantep'e Ege mutfağı önermesi, kebapçı ve fast foodçuların tepkisine neden oldu. Telefon yağmuruna tutulan Sönmez ise, sözlerinin arkasında


Murat Palavar'ın haberi

Memorial Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, son katıldığı toplantıda yaptığı bilimsel sunumla kebapçıları kızdırdı. "Ülkenin kalp sağlığı ancak Gaziantep'te Ege-Akdeniz mutfağı açılırsa düzelebilir" diyen Sönmez, kebapçıların telefon ve faks yağmuruna tutuldu.

YILDA 200 BİN KİŞİ ÖLÜYOR

Ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, nüfusu çok genç olan ülkemizde yılda 200 bin civarında insanın kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini, önlem alınmadığı taktirde bu sayının gelecek 10 yıl içinde iki katına çıkacağını söyledi. Sönmez, günümüz çocuklarının hazır, hızlı ve ucuz fast foodu yemeyi tercih ettiğini belirterek, Türkiye'de 4-36 aylık bebeği olan anneler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, bebeklerin daha bir yaşında kola ve hamburgerle tanıştığını söyledi. Sönmez, "13-24 aylık dört çocuktan biri kola içiyor. 24-36 ay arasında bu oran yüzde 41'e çıkıyor" dedi. Disneyland'ın Amerika ve Avrupa'daki eğlence parklarında hamburger ve patates kızartması satışının yasakladığını söyleyen Sönmez, fast fooda karşı da sigara için verilen mücadele kadar ciddi bir mücadele verilmesi gerektiğini kaydetti. Ünlü bir fast food şirketinin temsilcilerinin, kendisini ziyarete geldiğini anlatan Sönmez, "Sıhhi üretim yaptıklarını söyleyen üreticilere sıhhi üretimin değil mamüllerin içinde yer alan 16 gramlık yağ miktarının önemli olduğunu söyledim. Menülere sağlıklı kalp ürünleri eklemelerini istedim. Kabul etmediler. Sonra da diyet ürünleriyle tüketicinin karşısına çıktılar, reklam kampanyası başlattılar" diye konuştu.

11 bin 111'de parti vereceğim

Hayatının son 20 yılının 15 yılında günde 6 saat uyuduğunu anlatan Bingür Sönmez, son 5 yıldır ise günde sadece 5 saat uyuduğunu söylüyor. Kalp damar cerrahisine kattığı "Ağrı Dağı kriterleri" ile ameliyat ettiği kalp hastalarının Ağrı Dağı'na bile çıkabileceğini gösteren Prof. Dr. Bingür Sönmez'in şimdiki hedefi, aşırı yağ içeren ve kalp düşmanı fast food yiyecekler. 11 binin üzerinde hastayı ameliyat eden Bingür Sönmez, 11 bin 111 sayıyı bulduğunda büyük bir organizasyonla hasta ve ekibini buluşturacağını söyledi. Hedefinin 25 bin hastayı ameliyat etmek olduğunu belirten Bingür Sönmez, "25 bini bulunca son mu olur ona kesin birşey diyemem" dedi.

(Yeni Şafak)

No comments: