Tuesday, June 12, 2007

GIDA ZEHİRLENMESİ

Pirinç Lapası


Yaz geldi. Güneşli hava hoşumuza gitse de, bu mevsimde gıda zehirlenmeleri, sağlığımızı etkileyebilir.


Yaz geldi. Güneşli hava hoşumuza gitse de, bu mevsimde gıda zehirlenmeleri, sağlığımızı etkileyebilir. Bir mikroorganizma veya toksin ile bulaşmış bir besinin tüketilmesi başımıza çok iş açar.

Yiyecek ve içeceklerin saklanması, hazırlanma ve sunulma aşamalarında uygun sağlık koşullarının olmaması, besin zehirlenmelerinin yaşanmasında önemli faktörleri oluşturuyor. Sema Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Çaşkurlu, besinlerin hazırlanması sırasında temizlik kurallarına gereken özenin gösterilmemesinin, besin zehirlenmelerine yol açtığını söyledi. Besinlerin veya içeceklerin infeksiyona yol açan mikroorganizmalarla veya toksin maddelerle bulaştıklarında zehirlenmeye neden olduklarını belirten Dr. Çaşkurlu, şunları söyledi: “Besin zehirlenmelerine çoğunlukla bakteri türü mikroorganizmalar yol açıyor. Bu bakteriler, en çok ta oda ısısı ve üzerindeki derecelerde çoğalma eğilimi gösteriyorlar. Genellikle 5- 0 C ve altındaki derecelerde çoğalamazlar. Bu nedenle yaz aylarında besin zehirlenmelerinin görülme sıklığı artıyor. Bunların yanı sıra nadiren yenilmemesi gereken bir bitki veya hayvanın yenmesi de besin zehirlenmesine sebep olabiliyor. Süt ve süt ürünleri, kremalı yiyecekler, tavuk mamulleri, mayonezli, yumurtalı yiyecekler, deniz ürünleri, riski en yüksek gıdalar arasında yer alıyor.”

BOL BOL SIVI

Besin zehirlenmeleri, ishal, bulantı, kusma ve ateş ile seyrediyor. Vücudun enerji açığını kapatmak için şekerli besinler ve yine sıvı gereksinimini karşılamak için bol miktarda sıvı alınmalıdır. Tuzlu krakerler, çorbalar, yoğurt, kola, pirinç lapası gibi yiyecekleri yeme kolaylığı açısından da faydalı olabilirler. Ancak, ev koşullarında, ağızdan sıvı, elektrolitler kusma ve mide bulantısı nedeniyle yerine konamıyorsa, ishal uzadıysa ve ateş yükselmişse, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor.

Peki besin zehirlenmelerinden korunmak için neler yapmak gerekir?

# Besinler hazırlanırken yeteri kadar ısıtılmalıdır.

# Besin pişirildikten sonra bir saat içinde yenmelidir.

# Yiyecek ve içecekler mümkün olduğunca açıkta bırakılmamalı.

# Sebze ve meyveler yıkanmalı.

# Etler iyice pişirilmeli.

# Alışveriş yaparken ürünlerin son kullanma tarihleri kontrol edilmeli.

# Konserve alınacaksa kutusu ezik, kapağı şişmiş olmamalıdır.

# Depolanacak besinler kısa zamanda soğutulmalı ve saklanacak yerin sıcaklığı 4 C 'den az olmalıdır.

# Yiyecekler yeniden ısıtıldığında kaynama noktasına kadar ısıtılmalıdır.

# Mutfak ve depoların temizliği/uygunluğu sağlanmalıdır.

# Özellikle toplu yemek veren yerlerdeki aşçılar ve personel eğitilmelidir.

# Mikroorganizma bulaşmış yiyeceklerin hemen toplanması için piyasa kontrolü yapılmalıdır.

# Salgınlar erken tanımlanarak gerekli önlemler alınmalıdır.
KAYNAK

No comments: