Hamile kadınlar fast-food gıdalardan uzak durmalı
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mert Kazandı, hamileler ve süt veren annelerde kansere sebep olabilen 'acrylamid' adlı kimyasal ajanı içeren gıdaların kısıtlanması veya kesilmesinin gerektiğini belirtti.
Kazandı, "Gebe ve süt veren anneler patates cipsi, 120 santigrat derecenin üstündeki sıcaklıklarda kızarmış patates ve yüksek ısıda fırınlanmış gıdalardan uzak durmalıdır." dedi. Acrylamid'in yüksek sıcaklıklarda hazırlanmış bazı gıdalarda oluştuğunu belirten Doç. Dr. Kazandı'nın verdiği bilgilere göre, gıdaların yapısında bulunan bazı şeker ve proteinlerin yüksek sıcaklıklardaki reaksiyonları sonucunda acrylamid oluşuyor. Gıdanın yapısındaki yağlar da bu maddenin oluşumundan sorumlu olabiliyor. Acrylamid oranı yüksek yiyecekler olarak ısıtılmış nişastalı gıdalar, özellikle patates cipsleri, yüksek ısılarda kızartılmış patatesler, bisküviler, fırın ürünleri, ızgara yemekler, filtre kahve sayılabilir. Fetüs ve yeni doğanlar bu maddenin zararlı etkilerine karşı hassas olduğu için hamileler ve süt veren anneler bu konuda dikkatli olmalı. 120 derece ve altında kızartılmış patates çok az miktarda acrylamid içerir ve besin olarak güvenlidir.
gıda raporu
Saturday, July 21, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment