Tuesday, April 10, 2007

HAMUR MAYALARI

Hamur mayaları,üç şekilde piyasaya sunulmaktadır.Yaş Maya,Sıvı Maya ve Kuru Maya

Mayalar,mikro organizmalardan oluşur.Su ve taşıyıcı kitlelerden ibarettir.Suyu tamamen giderilinceye kadar kurutulursa Kuru Maya ismini alır,kısmen suyu alınır hamur şeklinde bırakılırsa Yaş Maya ismini alır,sulu bir şekilde bırakılırsa Sıvı Maya ismini alır. Ancak bütün mayalar soğuk şartlarda saklanmalıdır.Maya un ve su ile karıştırılırsa mikro organizmaların devreye girmesi ile nişastayı şekere dönüştüren fermantasyon olayı başlamış olur.Bu olay sonucunda bir miktar alkol oluşur ve bir miktar gaz çıkar.Bu reaksiyonla birlikte hamurun hacmı artar,yani hamur kabarır. Bünyedeki alkol ise mayalanmış hamur fırında pişirilirken tamamen buharlaşır.

KAYNAK

No comments: