Saturday, April 14, 2007

PATLICAN

PATLICAN: Vücudunda kist ve tümör bulunan hastaların iyileşinceye kadar patlıcan yemesi uygun değildir. Karaciğer, böbrekleri kuvvetlendirir. Kolesterolü düşürür, damar tıkanıklığına iyi gelir, çarpıntıyı önler. Gut (eklem ağrıları) romatizma ve mideye iyi gelir. Ayrıca: şeker hastalarına közlemesi ve salatası tavsiye edilir.

KAYNAK

Patlıcan / Aubergine / Aubergine / Aubergine / Eggplant / Solanum melongena Kansızlığı giderir. Karaciğer ve pankreasın düzenli çalışmasını sağlar. Kilo vermeye yardımcı olur. Böbrek yanmaları ve ağrılarını keser. Sinirleri yatıştırır. Kalp çarpıntılarını giderir. Turşusu, reçeli ve yemeği olabilen ender yemeklerdendir. ...Ne İşe Yarar

Patlıcan sahip olduğu vitamin ve minerallerle karaciğer tembelliğini giderir, pankreas bezesini çalıştırır.

Kansızlığa iyi gelir.

Sinirleri teskin edip, kalp çarpıntısını giderir.

Kilo verdirir.

Bu genel özelliklere sahip olan patlıcanın halk arasında yaygın olduğu şekliyle kırk çeşit yemeği yapılır. İşte size bunlardan biri:

Patlıcan Oturtma

4-5 patlıcan yeterli, 150 gram kıyma, domates, iki adet sivri biber, yağ, tuz, soğan ve karabiber.

Patlıcanları pişirmeden önce çizgili olacak şekilde soyun ve tuzlu suyun içinde bir müddet bırakın. Yarım saat kadar yeterli.

Tencereye iki kaşık yağ ve kıyılmış soğanı, kıymayı, tuz ve karabiberi aynı anda koyun ve biraz kavurup kavurup üzerlerine kabuklarını soymak suretiyle iki domatesi ekleyin ve suyunu çekinceye kadar bekleyin. Bu arada siz tuzlu sudan çıkartıp kuruladığınız patlıcanları sıvı yağda kızartın ama yakmadan.

Patlıcanları yayvan bir tencereye alın ve üzerine hazırladığınız kıymalı içi yayın. Onunda üzerine dilimlenmiş domates koyun. Domateslerin arasına da uzunca kestiğiniz sivri biberleri koyun. Bir su bardağına yakın sıcak suyu tencerenin kenarından yavaşça içine akıtın. Orta ısıda 20 dakika kadar pişirin. Beğeneceksiniz. Afiyet olsun.

Dikkat!

Cilt , şeker, bağırsak , mide ve karaciğer rahatsızlığı olanlar iyileşinceye kadar patlıcan yemesinler.

KAYNAK

No comments: