Sunday, April 29, 2007

MERCİMEK




20-70 cm boylarinda, yumusak ve ince gövdeli, disk seklinde meyveleri olan, tek
yillik otsu bir sebze bitkisi. Mercimegin zayif ve ince bir kök sistemi olup, kökü
derinlere inmez. Gövdeleri nârin olup, dallanir ve bu dallanma yan dallarda da devam
eder. Bundan dolayidir ki ana gövde pek belirgin degildir. Gövdeleri dik olup,
tüylüdür. Yapraklar bilesik yapraklar seklinde olup, yaprak sapinin uç kismi incelmis
ve sülük seklini almistir. Yaprakçiklar elips seklinde olup, kenarlari düzgündür.
Çiçekler yaprak koltuklarindan çikar. Meyveleri legümen (bakla) tipinde olup, badir
adini alan sarimtrak esmer renkteki siskin torbalarda gelisir. Torba içindeki tâneler,
mercimek adini alir. Sekil îtibâriyle mercimek tâneleri yassi, 0,5 cm çapindaki disk
biçimindedirler.

Büyüklük, sekil ve renklerine göre isim alirlar:
Sultan mercimek, yesil mercimek, kirmizi mercimek gibi.

Türkiye’de yetistigi yerler: Güney Anadolu,
Ege, Marmara bölgesinde yetistirilir.

Kullanildigi yerler: Terkibinde B vitaminleri ve fosfor vardir. Beden ve zihin
gücünü artirir. Sinirleri kuvvetlendirir. Barsaklara yumusaklik verir. Sinir
zafiyetinde faydalidir. Kan yapar. Anne sütünü artirir. Özellikle kis aylarinda, bol
baharatli çorba seklinde yenilmesi tavsiye edilir

No comments: