Friday, April 20, 2007

KİŞNİŞ

Kullanılan Bitki Kısmı : Fructus (Semen) Coriandri
Etken Maddesi : Kişnişin meyvesinin en önemli maddesi uçucu yağdır. Kökene göre uçucu yağ oranı % 0.2 ile % 1.5 arasında değişir. Uçucu yağ oranı ile meyve büyüklüğü arasında belirli bir korelasyon vardır. Küçük danelilerdede uçucu yağ oranı, büyük danelilere göre daha yüksektir. Uçucu yağın ortalama % 40'ı meyve kabuğunda, % 60'ı tohumda bulunur. Uçucu yağın esas maddesi D-Linalool'dur. bu uçucu yağın % 60-70'ini oluşturur.
Kullanımı : Karminative ve midevi bir etkiye sahip olan kişniş kuvvet verici, iştah açıcı, yatıştırıcı, gaz söktürücü olarak halk arasında kullanılmaktadır. Ayrıca toz kişniş bal veya şekerle karıştırılıp tansiyon düşürücü ve baş dönmelerini giderici etki yaptığı bildirilmektedir. Kişniş ayrıca şekercilikte ve özellikle likör yapımında kullanılmaktadır.
Kadınlarda adetin normal ve ağrısız olmasını sağla
KAYNAK

No comments: