Sunday, April 29, 2007

TAFLAN

Taflan / Lâz kirazı / Gürcü kirazı / Hind kirazı / Karayemiş / Kirschlorbeer / Laurier-Cerise / Cherry laure / Prunus laurocerasus / Mongo / Monguer

Nisan-mayıs aylarında küçük ve beyaz renkli çiçek açan, nemli ve gölgeli yerlerde yetişen 2-6 m yüksekliğinde yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Çok kısa saplı, derimsi, tüysüz ve oval yaprakları vardır. Çiçekleri 30-35 tânesi bir arada gruplar halindedir. Meyveleri 1 cm çapında kiraz görünüşünde parlak, koyu kırmızı veya olgunlukta siyah renktedir. İstanbul’dan yayılmış Avrupa’ya yayılmış olan taflan Avrupa’da süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.
Kullanıldığı yerler:
Bitkinin yaprakları siyah hidrik asit veren bir glikozit taşıdığından zehirlidir. Bu nedenle yapraklarının baharat olarak kullanılması tehlikelidir. Fakat yapraklardan elde edilen taflan suyu öksürük dindirici olarak kullanılır. Tâze meyveleriyse meyve olarak yenilmektedir. Kurutulmuş meyvelerinin tohumlarıysa seker hastalığına karsı kullanılır. Taze meyveleri tas düşürücü olarak da kullanılmaktadır.

No comments: