Saturday, April 14, 2007

BİLGİSAYARLAR

Necdet Tunaç'ın haberi

İş yerinde, evde, kısacası her yerde hayatımıza giren teknoloji harikası bilgisayarın aslında sağlığımızı ciddi anlamda bozduğunu biliyor muydunuz? İçişleri Bakanlığı Araştırma ve Etütler Merkezi'nin yaptığı çalışmaya göre bilgisayarın özellikle gençler ve çocuklar için büyük bir tehdit oluşturduğunu gözler önüne serdi.

Bilgisayar kullanımın neden olduğu sağlık sorunlarının bir kısmının elektromanyetik alandan, bir kısmı da yapılan işin özelliğinden kaynaklandığının anlatıldığı çalışmaya göre şunlar dikkat çekti; "Bilgisayar karşısında saatlerce hareketsiz kalınmakla, genellikle sadece birkaç belirli hareket yapılabilmektedir.

İlk dönemdeki ağrılar, işi bırakıp vücudun dinlendirilmesiyle kaybolurken, ileri dönemlerde dinlenme yoluyla geçmeyip hafif işler bile zorlukla yapılabilir hale gelmektedir." Uzun süre bilgisayar karşısında zaman geçiren insanlarda böbrek üstü bezlerinin aşırı çalışmasına ve fazla miktarda katekolamin salgılanmasına neden olduğunun altı çizildi.

Raporda bununla ilgili olarak şu cümleler yer alıyor; "Katekolamin maddesinin vücutta fazla salgılanması halinde baş ağrısı, sağlıklı düşünememe, olayları kavrayamama, gözlerde ciddi problem, aşırı kilo kaybı ya da obezite sorunları, hormon dengesinin bozulmasını da beraberinde getirmektedir." Klavye ve fare kullanımı yüzünden de el titremesi ve uyuşmaya kadar birçok sağlık problemiyle karşı karşıya kalınabiliniyor.



Bugün

No comments: