
Mısırın, sert mısır, unlu mısır, at dişi mısır, patlak mısır ve kavuzlu mısır türleri bulunur. Ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde yetişir.
İçinde çeşitli mineraller ve A, B1, B2, B3 ve C vitaminlerini bulunduran mısırdan nasıl yararlanabileceğimizi bilirsek, çok iyi bir dost kazandık demektir.
Dişi çiçeklerin güneşte kurutulmuş stilüsleri (mısır püskülü), tâneleri ve tanelerinden elde edilen yağ (mısır yağı) kullanılır. Mısır tanelerinde % 67 nişasta, % 10 azotlu maddeler ve % 8 yağ bulunmaktadir. Misir tânelerinden elde edilen yağ, yemeklik yağ olarak veya kozmetik sanâyiinde hammadde olarak kullanılır. Mısır yağı, doymuş yağ asidi miktarının düşük olması sebebiyle damar sertliği olan hastalara yemek yağı olarak tavsiye edilir. Mısır püskülü ise tedâvide kullanılabilmektedir. Püskülün bileşiminde karbonhidratlar, potasyum, sodyum ve kalsiyum tuzları vardır. İdrar söktürücü ve tas düşürücü olarak kullanılırlar.
Sistit Tedavisinde Mısır Püskülü
Yaklaşık bir litre suya ekleyeceğiniz 150 gram kadar mısır püskülünü kaynatın. Günde bir iki bardak balla tatlandırmak suretiyle içiniz.
Ayrıca mısırda bulunan A vitamini özellikle gözleriniz için çok faydalıdır.
Gür Saçlar İçin
Mısır özü yağına ve zeytinyağına çırpılmış yumurta ekleyip saçınızı boyar gibi dipten uca yedirerek sürün. 20 dakika sonra saçlarınızı durulayın.
Bu uygulamayı haftada bir yapmak yeterlidir. Ayrıca mısır özü yağında doymamış yağ asitleri bulunduğundan hem kolesterol hem de damar sertliği için yararlıdır.
Böbrekte Kum Varsa
Yine mısır püskülü imdadımıza yetişiyor. Mısır püskülü maydanozla beraber kaynatılıp içildiğinde böbrekte oluşan kumları dökmekte etkili bir ilaç alınmış olunur.
Mısır Ekmeği Yapalım
Gerekli malzememiz yalnızca 8 su bardağı mısır unu , 2 su bardağı sıcak su ve biraz tuz. Malzemeler tamam oldu ise eğer gerisi daha kolay bunu bilin.
Mısır ununu yeterince tuzla harmanlayın. 2 bardak sıcak suyu ekleyip on dakika yoğurun. Elde ettiğiniz mısır hamuruna istediğiniz şekli verip fırında pişirin. Mısır ekmeğiniz hazırdır. Komşunuza da ikram edin. Hamsi ve kara lahana yemeklerinde mısır ekmeği kullanın. Fırından çıkarttığınızda daha sıcakken ortasına hafif çukur açarak tere yağı koyun. Yağ erimeye başlayınca da yiyin. Hem çocuklarınız sevecek hem siz. Afiyet olsun.
Mısır karası:
Mısır koçanında urlar meydana getiren rastık mantarının ( Ustilago maydis ) sporlarıdır. Siyah renkli ve kömür tozu görünümündeki sporlar , mısır taneleri yerinde meydana gelen urların içinde bulunurlar. Mısır kömürü veya mısır yanığı olarak da bilinen mısır karası, halk arasında kan dindirici olarak kullanılır.
No comments:
Post a Comment