Tuesday, April 24, 2007

KEPEKLİ EKMEK



Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Keleştimur:
“Genelde kepeği ayrılmış beyaz undan yapılan ekmek tercih ediliyor. Halbuki,kepekli ekmek hem bol miktarda vitamin içeriyor hem de sindirim yollarını rahatlatıyor.Kepekli ekmek, sadece kilo sorunu veya şeker hastalığı gibi rahatsızlıkları olanlar için değil, bir sağlık sorunu olmayan tüm insanlar için faydalıdır.”

Sindirimi kolay olan kepekli ekmeği tercih edenlerin bol miktarda vitamin aldığını da anlatan Prof. Dr. Keleştimur, Türkiye'de ortalama günde kişi başına düşen 350 gram ekmek tüketiminde genellikle kepeği ayrılmış beyaz undan yapılan ekmeğin tercih edildiğini söyledi.

Prof. Dr. Keleştimur, "kepekli ekmek sağlık açısından daha faydalıdır. Çünkü, sağlık açısından çok faydalı vitaminler içeren buğdayın besin değeri, öğütülme sırasında dış kabuğunun kepek olarak ayrılması nedeniyle azalıyor" dedi.

Kepekli ekmeğin neden tercih edilmesi gerektiğini, Keleştimur şu sözlerle açıkladı:

"Buğday, sağlık açısından yararlı olan B2 ve B6 vitaminleri ile niyasin, folik asit, demir ve çinko içeriyor. Bu maddelerin daha çok yoğunlaştığı kısım olan buğdayın dış kabuğu, un yapımı sırasında ayrıştırılıyor ve bu yüzden ekmeğin besin değeri düşüyor. Bu nedenle, beyaz ekmek yerine kepekli ekmeğin tercih edilmesi daha sağlıklı".

Prof. Dr. Keleştimur, "kepekli ekmeği, şeker hastaları,kilo sorunu olanlar, mide ve bağırsak rahatsızlığı olanlar tarafından daha çok tercih edilmesi gerekiyor" dedi.

Rejim yapanlar tarafından daha çok tercih edilen kepekli ekmeğin herkes tarafından tüketilmesi öneriliyor.
KAYNAK

No comments: