- İdrar yollarını temizleyen faydalı bir sebzedir.
- Taze baklanın hazmı kolaydır.
- Gıda değeri fazla olmayan ve mideye
- uyğundur. Çeşitli madeni madde ve vitamin verir.
- Taze bakla sürgünleri çiçekli iken toplanıp kurutulur toz haline getirilip kavonozda saklanır.
- İnatçı başağrısı, böbrek taşı, böbrek iltihabı, lumbago, siyatik ağrıları, mafsallarda ürat tuzu birikmesinde ; 1 litre suya bu tozdan 40 gram konup ve kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra ateşten indirilir bütün gün su yerine içilir.
- Taze baklanın taneleri çıkarıldıktan sonra kalan kapçıkları kurutulup ufalanır ve kavonozda saklanır. Böbrekte kum bulunması ve idrarda albümin çıkmasında ; 1 litre suya 25 gram konur ve kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra indirilir ve bütün gün su gibi içilir.
- Parmak dolamasında : 1 çay bardağı suya biraz bakla yaprağı konur kaynatılır ve ılık halde iken parmak bu suya batırılır.
ÖNEMLİ NOT: Yenilecek bakla kartlaşmamış olmalıdır. Ayrıca kolay hazmolan çeşitleri yenilmelidir. Pişirilirken biraz tarçın katılırsa gaz yapmaz.
No comments:
Post a Comment