Friday, April 20, 2007

KAKULE

Zencefille akraba olan bu otsu bitki Hindistan'ın güneyindeki nemli ormanlarda kendiliğinden yetişir. Yine Hindistan'da Sri Lanka'da hatta Guatemala'da yaygın olarak tarımı yapılır. Mor damarlı, yeşilimsi çiçekler açar. Üç gözlü kapsüllü meyvelerinin içindeki 15-20 kadar tohumu hoş kokulu olup, uçucu bir yağ içerir. Kurutulup satılan bu tohumları hem baharat, hem de ev ilacı olarak kullanılır.
Kakule, nefes yollarının dostudur. Ağız kokularını yok ettikten başka, akciğeri mikroplardan arındırır, bronşları temizler, rahat nefes alıp vermeyi sağlar. Bazı kimseler yanlarında devamlı kakule taşıyarak sık sık ağızlarında çiğnerler. Fazla alınması doğru olmadığından ifrata kaçmamak gerekir.
Midemizi güçlendiren kakule, bağırsaklardaki gazların alınmasını da sağlar. İshal, dizanteri ve benzeri bağırsak hastalıklarının kısa zamanda iyileşmesine yardımcı olur. Bir başka özelliği de böbrekleri çalıştırması ve bol idrar söktürmesidir.
Özellikle Asya ülkelerinde et, balık, hamur yemeklerine karıştırılan kakuleden, iştah açıcı, sindirimi kolaylaştırıcı ve gaz söktürücü ilaçlar da yaparlar. Ne var ki hayli kuvvetli olduğu için fazla kullanılmamalıdır. Özellikle hamile kadınlar kokusundan çok rahatsız olurlar. Bu nedenle çocuk düşürenler bile olduğu söylenir.
NASIL KULLANILIR
Genellikle kakule, çay ya da kahve içine karıştırılarak alınır. Bazı kişiler karabiber ya da zencefille de alırlar. Sucuk, salam, sosis gibi et ürünlerine bayatlamaması için katılır. Böylece sıcakta mikrop üreyerek bozulması önlenir. Günde 1-2 gram kadarı yeterlidir.

http://www.turkgazeteleri.com/alternatif_tip/kakule.htm

KAKULE
- Kokusu ve tadı çok keskindir. Dizanteriyi tedavi eder.
- Bol idrar söktürür.
- Mideyi çalıştırır, gaz söktürür.
- Mide gazı dolayısı ile meydana gelen kalp rahatsızlığını önler.
- Mide bozukluğu sonucu meydana gelen Migreni geçirir.
- Akciğerler için antiseptiktir. Bronşite çok fayda verir.
KAYNAK

No comments: