Wednesday, May 9, 2007

RENKLERİN DİLİ

Uzmanlara göre insanlarin sevdikleri renkler ayni zamanda kisiliklerini de ele veriyor.

Renklerin insan psikolojisi ve davranislari üzerinde önemli etkileri olduguna dikkat çeken uzmanlara göre, sevilen renkler ayni zamanda kisiligi de ele veriyor.Psikiyatrist Nihat Kaya´ya göre, son 10 yildir gelistirilmeye çalisilan kromoterapinin (renklerle tedavi) geçmisi ilk çaglara kadar uzaniyor. Bu yöntemin islevini çesitli içimlerde ve sistemler içinde renkler kullanilarak kisilerin sinir sistemleri dengelemek ve böylelikle bazi hastaliklarin önüne geçmek olusturuyor.

Kromoterapide uygulanan baslica sistemler, "hastalarin giysilerinin rengini degistirmek, pencerelerinde ayri renklerde cam kullanmak, lambalarin rengini farklilastirmak, suyla belli renk birlesimi olusturmak" seklinde siralaniyor. Kromoterapide renk dengelerinin yani sira meditasyon, iyi beslenme, uygun bir çevre düzeni gibi ayrintilar da önem tasiyor. Kromoterapide renkler ve anlamlari ise söyle:

• Mavi: Genellikle yildizlari, geceyi, insan sicakligini, kalici ve derin duygulari, düsünceyi ve dinlenmeyi simgeler. Maviyi sevenler genellikle romantik ve duygusal bir kisilige sahiptirler. Yalniz maviyi kesinlikle benimsemeyenlere de dikkat! Bu kisiler de romantiktir, ama duygularini farkli biçimde göstermektedir. Giyside mavi, sosyal bir kisiligin göstergesidir. Çevreye uyumu hatirlatir. Mavi giyenlerin ´ciddi ve iyi bir insan´ oldugu imaji yaygindir. Yatak odasi, banyo ve çalisma odasi için ideal renktir. Sinir sistemi bozukluguna da bire birdir. Bu nedenle sikintili oldugumuz zaman denizi ya da gölü seyrederek yatismamiz, sakinlesmemiz söz konusu olabilir.

• Kirmizi: Hareketi ve hizi simgeler. Kirmizi sevenler, duygulari yogun yasayan kisilerdir. Ne var ki, asiri kirmizi sevgisi, kiside ayni zamanda despotik bir yan ve sinirli bir kisilik göstergesi de olabilmektedir. Baskalarinin dikkatini çekmek isteyenler kirmizi renkli elbiseler giyerler. Yemek masasinin kirmizi bir çiçekle ya da kirmizi peçetelerle süslemekte atmosferi daha sicak bir hale getirebilir. Ayrica erotizmin de vazgeçilmez renkleri arasindadir.

• Sari: Güneyin rengi; ayni zamanda umudun, ilginin, iyimserligin ve evrensel askin rengidir. Sariyi sevenler genellikle herkesle konusan, genis bir kültür hazinesine sahip sosyal tiplerdir. Elbiselerinde bu rengi tercih edenler, iyimser ve neseli kisilerdir.

• Kahve: Bu rengi sevenlerin tipik özelligi, heseyin mükemmel olmasini istemeleridir. Içinde bulunulan ortami sicak gösteren bu renk oturma odasi ve salon dekorasyonunda sikça kullanilir.

• Yesil: Dikkatin ve konsantrasyonun rengidir. Bu, yemyesil bir ormana dalan kisideki ilk refleksi olmasi ile izah ediliyor. Bu rengi sevenler, saglam bir iradeye ve baskalarini kontrol etme yetenegine sahiptirler. Asiri yesil, kisinin süper denetimini, hafif yesil ise bosvermisligi simgeler.

• Siyah: Varolma ve gençlik baskaldirisinin tipik rengidir. Korku ve umutsuzlugun yani sira ölümü de çagristiran siyah seromoni ve tören giysisi rengi oldugu gibi cazibenin de rengi haline dönüsebiliyor. Ölçülü kullanilidgi takdirde, dekorasyonda belli bir zerafetin isaretidir.

• Beyaz: Bütün toplumlarin kutsal rengidir. bazilarinda ´ölümü´ simgeleyen beyaz, ayni zamanda ´öteki hayatin´ baslangici sayiliyor. Bu rengi sevenler, çatismadan uzak, farkli ve özgür bir dünyanin arayisi içinde olan insanlardir. Beyaz, ayni zamanda safligin ve aydinligin simgesidir.

• Pembe: Kadinlara huzur veren bir renktir. Kimileri açik, kimileri daha sivri tonlarin düskünüdürler. Oysa erkeklerin çogu pembeyi ´igrenç, siradan´ bir renk olarak degerlendirir. Pembe, erkekleri kaçirir ve istegini söndürür.

• Mor: ´Erotizmin sonu´ anlamini tasiyan renktir. Mesleki açidan da ikili iliskiler açisindan da seçilecek en yasli renktir. Sanatçi ruhlu insanlarin, meraklarini fantezileriyle yasayanlarin tutkun olduklari bu renk, isin ehili asiklarin kopamadiklari renkler arasinda yer alir.

No comments: