Wednesday, May 23, 2007

BESLENME

Kalbin reçetesi: Antep'e Akdeniz mutfağı

Ayşegül Aydoğan Atakan'ın haberi

Kalp damar cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Türkiye'de yılda 200 bin kişinin kalp hastalıklarından öldüğünü hatırlatarak, "Ülkemizdeki kalp sağlığı Gaziantep'te Ege - Akdeniz mutfağı açılırsa düzelir" dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Salonu'nda önceki gün düzenlenen konferansta, Cemiyet üyelerine kalp damar hastalıkları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Sönmez, beslenmenin önemine dikkat çekerek, "Lütfen torunlarınıza fast food yedirmeyin" diye konuştu.

Türkiye'nin 35 - 74 yaş grubunda kalp damar hastalıklarından ölümlerde dünyada en ön sıralarda yer aldığını söyleyen Sönmez, "Türk toplumunun iyi kolesterolü de düşük. Bu nedenle çok daha dikkatli olmalıyız" dedi. Dünyada kalp damar hastalıklarından koruduğu için örnek gösterilen Akdeniz mutfağının Türkiye'de yaygın olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Sönmez, şöyle devam etti:

"Ülkemizdeki kalp sağlığı, Gaziantep'te Ege - Akdeniz mutfağı açılırsa düzelir. Ama maalesef tersini yaşıyoruz. Ege ve Akdeniz'e gittiğimizde Antep mutfağını yiyoruz. Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkeyiz ama hâlâ balık yerine koyun eti tüketiyoruz."

1 yaşında kola

ABD'de bazı eyaletlerde obeziteyle mücadele kanunları getirildiğini ve bu kapsamda bazı yerlerde cips, gofret, çikolata makinelerinin kaldırıldığını anlatan Sönmez, şöyle devam etti:
"Bana gelen orta yaş grubundaki kişiler 'ne yiyeyim' diye soruyorlar. Bu sorunun 10'lu yaşlarda sorulması lazım. Hatta anneler, benim çocuğum 'ne yemeli' diye sormalı. Bugün 13 - 24 aylık 4 çocuktan biri kola içiyor. Bugün fast food yiyenler 20 yıl sonrasının kalp hastasıdır. Evinde kahvaltı yapmayan çocuğun kahvaltısı gofret, cips ya da fast food oluyor."

(Milliyet)

No comments: