Tuesday, May 29, 2007

Biofeedback


Ziihnin beden üzerinde gösterdiği etki olarak tanımlanır. Normal şartlarda fiziksel işlevlerin tümü beyin ve sinir sistemi tarafından gerçekleştirilir. Bedende gerilemeye yol açan ve stresin ortaya çıkmasına neden olan bazı durumlarda zihin direk tepki gösterir. Biofeedback’in amacı ise bu gibi durumlarda vücudun fiziksel görevlerinin düzenli kalması konusunda kişiyi eğitmektir.

Kan basıncı, beyin dalgaları, kas gerilmesi, kalp atışı gibi dışardan ölçülebiecek olan fiziksel işlevleri etkileyebilmektedir. Vücut işlevlerini ölçmek için bir takım biofeedback aletleri bulunmaktadır. Sinir ve beyin dalgalarını ölçmek için EEG, kaslarda oluşan gerilimi ölçmek için EMG, derinin elektrik kondaktivitesini ölçen GMR biofeedback de kullanılan aletlerdir.

Makinelerin kullanımı oldukça kolaydır. Vücudunuzdaki oluşumlardan sizi haberdar etmek için sinyaller verir. Biofeedback aletlerinden alınan cevaplar doğrultusunda meditasyon, rahatlama teknikleri kullanılır. Örneğin aletlerden oldukça sinirli ve stresli olduğunuz gözlemleniyorsa kendinizi dinlendirmek ve rahatlatmak için hayal kurmaya başlayabilir hatta bu sırada meditasyon yapabilirsiniz. Böylece tedavinizi kendi kendinize yapmış olursunuz.

Sinirsel rahatsızlıklar, kaslarda oluşan problemler için biofeedback’in yararları göz ardı edilemez. Kendini tanıma ve kişisel gelişim içinde biofeedback’den yardım alınabilir. Uykusuzluk, depresyon, diş gıcırtdatma gibi sorunların tedavisinde de kullanılır. Biofeddback’in kapsamına giren rahatsızlıklar bu kadar da değil, beyinde sorunlara neden olan geçici felç, felç, kaslardan kaynaklanan fiziksel aktivite bozuklukları, dengesiz kalp atışları, yüksek tansiyon, migren, astım, ülser, kolit ve ishal gibi rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılabilmektedir.

Biofeedback aynı zamanda hastaya vücudunu tanıma şansı verir ve bu şekilde hastalığını daha rahat takip eder. Hemen hemen her hastanede biofeedback alanı bulunmaktadır. Biofeedback doktorları psikologlardır. Psikoloğunuz sizi kendinizi bedensel ve ruhsal açıdan tanımanızda yardımcı olacaktır.

Tedaviye başlamadan önce biofeedback hakkında doktorunuzdan detaylı bilgi alın. Tedavinin ne gibi etkileri olduğunu doktorunuza sorun.Tedavi için kullanılan aletler hakkında geniş bilgi alın. Biofeedback’in asıl amacının ruhunuzu rahatlatmak olduğunu unutmayın.

Seansların süresi 30 dakika ile 90 dakika arasında değişmektedir. Seansların aralıkları kişinin durumuna bağlı olarak günlük ya da haftalık olarak değişmektedir. Seansların en azı 6 hafta devam etmektedir.

Aletler olmadan da nasıl rahatlayacağınızı biofeedback uygulamalarında öğrenmeli ve bunu normal hayatınıza aktarmalısınız.


kaynak




Recai YAHYAOĞLU -

No comments: