Monday, May 28, 2007

ASPİRİN


Aspirin kurtarıcı mı, öldürücü mü?

100 yıldır en fazla kullanılan ilaçlardan Aspirin, mucizevi bir ilaç mı, yoksa tehlikeli bir hap mı? Beyin cerrahı Prof. Dr. Orhan Barlas ve kardiyolog Prof. Dr. Vedat Sansoy tartıştı..


Aspirin kurtarıcı mı, öldürücü mü?

Prof. Dr. Orhan Barlas:
Aspirin "Yaşım geldi," diye kullanılacak bir ilaç değildir. Aspirin içtikten sonra küçük bir kaza, beyin kanamasına yol açabilir.

Günde bir aspirin almak sağlık için yararlı mı?

"40 yaşına geldim, en iyisi artık günde bir Aspirin alayım," diye bir alışkanlık başladı. Bu çok yanlış. Doktor tavsiye etmedikçe ya da damar tıkanıklığı nedeniyle kullanılması gerekmiyorsa, aspirin öyle alınacak bir ilaç değildir.

Aspirin, hiç yan etkisi olmadan, en kolay kullanılan ağrı kesici mi?
Ağrıyı kesmek için aspirinden çok daha az yan etkisi olan ilaçlar var. Ağrıyı kesmek için ilk akla gelen ilaç, artık aspirin olmamalı.

Doktora sormaya gerek var mı?
Aspirin çok masum bir ilaç değildir. Gerekli değilse kullanmamak lazım. Aspirin'in kanamalara yol açmak gibi çok ciddi yan etkileri olabilir. Doktora sormadan Aspirin almak, cesaret ister.

Aspirin kullanımı sonucu karşılaşabileceğiniz en büyük zarar nedir?
Aspirin aldıktan sonra diyelim ki trafik kazası geçirip kafanızı bir yere çarptınız, beyin kanaması riskiniz çok daha fazla olur. Küçük bir çarpmayla daha büyük bir kanama ortaya çıkabilir. Yani Aspirin'i durup dururken almamak gerekir.

Aspirinn'in hayat kurtarıcı etkisi olabilir mi?
Aspirin, felç olma riskini azaltır. Damar tıkanıklığı olan hastaların da felç riski vardır. Bu çeşit hastalarda, felci önlemek ya da küçük bir felç geçiren hastaların daha büyük felçle karşılaşmaması için günde bir küçük Aspirin almalarını öneririm.

Prof. Dr. Vedat Sansoy:
Aspirin, en masum ağrı kesicilerden biridir. Kalp krizi geçirirken iki aspirin çiğnerseniz, hayatınız kurtulabilir.

Günde bir aspirin almak sağlık için yararlı mı?

Doktor tarafından önerilen kişiler için günde bir aspirin almak yararlıdır. Sigara içen, kolesterolü ve tansiyonu yüksek, ailesinde kalp hastalığı bulunan, şeker hastalığı olan kişiler için düzenli aspirin kullanımı çok yararlıdır.

Aspirin, hiç yan etkisi olmadan, en kolay kullanılan ağrı kesici mi?
Ağrı kesici olarak son derece masum bir ilaçtır. Günlük dozlarda 1.5 grama kadar ağrı kesici olarak alınabilir. Ağrı kesici amaçla düzenli kullanmanız gerekmez. En fazla bir ya da iki tane alırsınız. O zaman kanama yapma gibi riski olmaz.
Doktora sormaya gerek var mı?
Aspirin kullanmak için mutlaka doktora sormaya gerek vardır. Hatta bence Aspirin reçeteye de yazılmalıdır.

Aspirin kullanımı sonucu karşılaşabileceğiniz en büyük zarar nedir?
Eğer kalp damar hastalığı riskiniz çok düşükse, aspirinin zararları, yararlarından fazla olabilir. Beyin ve mide kanaması riski vardır. Çocukların ateşini düşürmek için Aspirin kullanılmaz. Karaciğer ve beyin hasarı ile seyreden Reye Sendromu'na neden olabilir.

Aspirinn'in hayat kurtarıcı etkisi olabilir mi?
Özellikle diğer risk faktörleriniz varsa, kalp hastalığı riskiniz yüksekse, Aspirin alarak hayatın kurtulması mümkündür. Kalp krizi geçiren kişinin hastaneye giderken iki tane Aspirin çiğnemesi durumunda krizin vereceği hasar azalır.


Sabah

No comments: