Tuesday, May 22, 2007

NEDEN KİLO VEREMİYORUZ?

Naturabella Medikal Estetik Merkezi Hekimi Dr. Neslihan İbrahimoğlu sürekli diyet yapanların neden bir türlü kilo veremedikleri konusunda açıklamalarda bulundu.

İnsan vücudu zamanla gevşemeye başlar, kaslarını kaybeder, suyu tutma özelliği azalır. Yağlanma artar. Sarkmalar meydana gelir. Orantısız yağ birikimi ve kasların gevşemesiyle hiç de estetik olmayan şekil bozuklukları meydana gelir. Bu sorunu diyet ve egzersizle düzeltmeye çalışmanıza rağmen başarısız oluyorsanız, hormon yetersizliği ve dengesizliklerini mutlaka düşünmelisiniz. Çünkü hiçbir diyetle altta yatan hormon dengesizliğini düzeltmeden sonuç alınamaz. Hormon seviyeleri yaşla birlikte değişmeye başlar. Bazen de yaşla ilgisi olmayan hormon dengesizlikleri görülebilir. Üreme sistemlerindeki hormon bozuklukları çok önemlidir. Hormonal sistemdeki denge, kilonuzun sabit kalmasını sağlar. Dengesizliğin nereden geldiğini ortaya çıkarmak en önemli basamaktır. Kendinizi aşağıdaki soruları sorarak değerlendirebilirsiniz:

YÜZÜNÜZ MÜ ŞİŞİYOR?

Özellikle sabahları yanaklarınızda ve göz kapaklarınız da şişkinlik, gözlerinizin altında torbalanma görülüyor mu? Ayak ve el bileklerinizde şişme var mı? Cevabınız evet ise; muhtemelen tiroid bezleriniz fazla çalışmıyor olabilir.. Adet döneminiz öncesinde göğüslerinizde aşırı bir şişkinlik hissediyor musunuz?

CANINIZ TATLI MI ÇEKİYOR?

Göğüsleriniz normal ölçülerden çok fazla mı büyüyor? Basenlerinizde ve kalçalarınızda yağ birikimi çok mu fazla? Armut tipinde bir kilo fazlalığınız mı var? Sürekli şekerli yiyecekler mi tüketmek istiyorsunuz? Büyük ihtimalle insülin salınımında bir fazlalık olabilir. İnsülin, vücudumuzun karın, kalça, basen bölgelerinde yağ depolayarak yedek enerji oluşturur. Çok fazla insülin yağ demektir. Yukarıdaki sorulardan en az birine evet diyorsanız, mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

NE YAPMALI?

Beslenme şeklinizle de hormonal dengenizi destekleyebildiğinizi unutmayın! İnsülin değerinizi düşürmek için bol sebze ve meyve yemelisiniz, özellikle meyveleri ayrı bir öğün olarak tüketin. Balık gibi et ürünleri ve faydalı yağlar insülin salınımını düşürür. Ekmek, makarna ve şekerli gıdalardan kaçınmalısınız. Proteinli gıdalar faydalı yağlar aynı zamanda hem erkek hem de kadınlar da cinsiyet hormonlarının artmasını sağlar. Bu yüzden diyetinizdeki protein miktarı önemlidir.

(Bugün)

No comments: