Friday, March 23, 2007

KETEN TOHUMU

Mide ve bağırsak problemlerinde, kalp damar hastalıklarında, egzama ve sedef de, ruhsal bozukluklar da, öksürük de, kollestrol ve şeker seviyesini dengeleme de etkilidir. Kemikleri , hafızayı, sinir sistemini, bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kaynatılarak içilebilir. Toz halinde suyla veya meyve suyuyla yutulabilir. Yemeklere, yoğurda, salatalara, müsliye, pasta ve unlu mamüllere karıştırılabilir. Günde 1 - 1.5 çorba kaşığı keten tohumu sağlıklı kalma adına yeterlidir. Dozunu kaçırmamak da fayda var.
Keten tohumu kalbe yararlı mı?

Balık sevmeyenler veya maddi imkanları olmadığı için yeteri kadar balık yiyemeyenler balıkta mevcut olan faydalı Omega-3 yağ asitlerini keten tohumundan alabilirler. İçinde yüksek oranda lif, Omega-3, Omega-6 yağ asitleri, protein, B12 vitamini vardır. Bünyesindeki çeşitli mineral ve amino asitlerle kabızlık başta olmak üzere hem mide barsak sistemi hem de kalp damar hastalıkları için son derece faydalıdır. Araştırmalar bir ay boyunca düzenli keten tohumu yiyen kişilerde barsak hareketlerinde yüzde 30 artış ve kolesterol seviyesinde ise yüzde 8 azalma olduğunu göstermiştir.

Keten tohumunda yok yok; Kolesterol düşürücü, felç, kanser, unutkanlık önleyici, bağırsak çalıştırıcı ve temizleyici etkisi bunlardan birkaçı. Keten tohumunu yağ, tohum, ya da öğütülmüş toz şeklinde kullanmak mümkün. Doğal Tıp Derneği Başkanı Dr. Ender Saraç, "Amaca göre kullanım şekli değişir. Bazen kabuklu, bazen de kabuksuz tüketmek gerekebilir. Yeterince posalı, lifli gıda tüketmeyen insanlara bunu öğütmeden vermek daha yararlı. Çekirdek haliyle, posalı, lifli şekilde tüketmek daha iyi. Normal hazım yapabilen bir insan, çekirdek haliyle tüketebilir. Bazı kişilerde belki gaz yapabilir, ama bu kişilere de keten tohumunun üzerine bir fincan rezene çayı içmeleri önerilir ve sorun ortadan kalkar. Keten tohumunun bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur. Toz halinde salatada kullanılabilir.

Keten tohumunun faydalı özelliklere sahip olduğu ve bu nedenle de fonksiyonel gıda özellikleri gösterdiği doğrudur. Ancak keten tohumu içerisinde linatin (bir antivitamin, pridoksin) gibi bazı doğal toksik maddeleri de taşımaktadır. Bu nedenle sürekli ve yüksek miktarlada tüketilmesi doğru değildir. Küçük miktarlarda ve aralıklarla tüketilmesi daha uygundur.

kaynak

No comments: