Thursday, October 25, 2007


Son iki senedir tanıştığım HERKES kendisiyle uğraşıyor. Yoksa insanlar birbirleriyle savaşmayı, didişmeyi bırakıp kendilerinde buldukları olumsuz yanları değiştirmeye mi çalışıyorlar nedir? Bu da, çağımızın ?elektriğiyle? ortaya çıkan bir ?eğilim? sanırım. Bu uğurda vücutlarını sekilden şekle sokmaya razı olanlardan tutun da sadece bu konularla ilgili kitaplar okumayı veya psikoloğa gidip içini dökenlere kadar her tipten insana rastlayabilirsiniz.

Sizlere kişisel gelişime yönelik çalışmalardan, yöntemlerden, uğraşlardan bahsedeceğiz. Bizim aktarmaya çalıştığımız yöntemler, var olan yöntemlerin sadece en bilinenleri. Birçoğuna burada yer veremiyoruz çünkü ülkemizde uygulayan profesyoneller bulunmamakta. Bunların hiçbirini uygulamayıp sadece kendi bildiğiniz, yani sizin geliştirdiğiniz yöntemleri de kullanabilirsiniz. Ne demişler: ?Herkes kendi kendinin doktorudur.? Tai Chi'nin Çince karakterlerinin anlamını çevirirsek ortaya şu çıkıyor: "Yüce son güç". "Yüce son" sıfatı, genellikle Çinlilerin ying-yang nosyonu ile bağdaştırılıyor. Ying - yang'e göre herşeyde ikili bir dinamik var: Kadın/erkek, aktif/pasif, açık/koyu vb. "Güç" de bu ying-yang veya yüce - son disiplinine ulaşmanın yolu.

Tai Chi, Batı'da uygulanan haliyle yoganın meditasyonla içiçe geçirilip hareketlendirilmiş haline benzediğini söyleyebiliriz. Tai Chi'de birkaç çeşit şekil ya da set var ve bu setler bazı hareketlerden oluşuyorlar. Bu hareketlerin çoğu dövüş sanatlarından, hatta ve hatta daha da eskilerden, doğadan ve canlıların hareketlerinden alınmış. Fakat bu hareketler Tai Chi'de oldukça ağır ve birbirlerine geçişli bir şekilde uygulanıyorlar.

Birçok kişi bunları dövüş sanatı öğrenmek amacıyla değil, meditasyon yapmak amacıyla uygular. Çin felsefesinde ?Chi? kavramı vücudu harekete geçiren hayati bir güç. Tai Chi'nin ana hedeflerinden biri bu ?chi?yi vucüt içerisinde harekete geçirip canladırmak. Böylece kişi de ruhen aydınlanır. ?Chi? vücudumuzun sinir sistemi ve kan dolaşımıyla ilgili yerlerinde belirli şeklillerde dolaşır. Bu anlayış akapunkturda ve doğuya ait diğer iyileştirme tekniklerinde de var.

Tai Chi'nin bir diğer amacı da bu egzersizler yoluyla zihni dinginleştirmek ve berraklaştırmak. Tai Chi hareketlerini yapmayı öğrenmekle kişi, aynı zamanda dengeyi ve vücudu kontrol etmeyi de öğrenmiş, hareketlerin ritmini kavramış, vücudun içinde hareketin merkezini keşfetmiş olur. Böylece Tai Chi'yi uygulamak hayatın başka evrelerinde de daha iyi yürümemize, ayakta durmamıza, hareket etmemize, koşmamıza vb. aktivitelere yardımcı olur. Böylece daha az sakatlanma ve kaza yaşarız.

Dövüş sanatlarının temelide Tai Chi olduğu halde sadece Tai Chi yaparak dövüş sanatı öğrenilmiyor; ama uzun bir süre Tai Chi'ye devam edenler dövüş sanatlarına daha kolay adapte oluryorlar. Tai Chi'nin yapmak istediği bir darbe formunda ortaya çıkan negatif enerjiyi savuşturarak yok etmek veya tehlikeli olamayacağı bir yere yöneltmek.

Tai Chi egzersizleri, Taoism'in daha geniş kapsamlı felsefinde de yer alır. Ayrıca doğulular arasında Çin'e ait kutsal bir sistemi olan I Ching ile de bağlantılıdır. Sekiz I Ching trigramı, Tai Chi'nin 13 elemanı ve Çin alkemisinin beş ana elementi olan metal, ahşap, ateş, su ve toprak arasında ve ilintiler var.

http://www.nektarin.com/Megaportal/Cma/application_definitions/Nektarin/Arti_Deger/Stil_Yasam/stilyasam_taichi/1,3624,,00.html







Recai YAHYAOĞLU - dryahyaoglu@hotmail.com 2004-08-10

No comments: