Thursday, September 13, 2007

ORUÇ VE SAĞLIK

Ruh ve bedenin iyileşme zamanı



Mübarek Ramazan ayına aç ve susuz kalmak olarak bakmanın yanlış olduğunu söyleyen Dr. Nevzat Bilal ramazan ruhsal ve bedensel iyileşmenin en uygun olduğu zamandır diyor.




Ramazan ayında kişilerin daha sağlıklı beslenebilecekleri belirtildi.
Denizli Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Nevzat Bilal, Ramazan ayının ruhsal ve bedensel iyileşmenin en uygun olduğu zaman olduğunu belirterek, "Ramazan ayına yalnızca sabahtan akşama kadar aç ve susuz kalmak olarak bakmak yanlıştır.

Bu mübarek ay, ruhumuzla, bedenimizle hesaplaşmanın bir başlangıcı olmalıdır. Ramazan ayı ailemizin, dostlarımızın, akrabalarımızın ve yaşadığımız toplumun kaynaşmasına yarayan en güzel zamanlardan biridir" dedi.

Böbrek, akciğer ve karaciğer yetmezliği, ağır hipertansiyon, şeker hastaları, kanser hastaları gibi ağır hastalığı olan kişilerin sağlık açısından oruç tutamadıklarını belirten Bilal, "Çünkü bu hastalarda uzun süre aç ve susuz kalmanın vücuda zarar vereceği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Aynı şekilde insülin kullanan şeker hastalarının oruç tutmaları sakıncalı olur" diye konuştu.

Ramazan ayında sahura mutlaka kalkılması gerektiğini anlatan Dr.Nevzat Bilal, "Bu sayede aç kalınacak süre azalacağından metabolizma daha düzenli işler. Sahur ve iftarda daha hafif, hazmı kolay ve az yağlı yiyecekler tüketilmeli. Yemekler yavaş yavaş ve çiğneyerek yenmeli. Akşama kadar boş kalan mideye iftarda birden yüklenilmemeli, iftara çorbayla başlanmalıdır. Hafif bir salata veya zeytinyağlı ile devam edip sonra ana yemeğe geçilmelidir. Unutulmamalıdır ki, Ramazan ayı diyet zamanı değildir.

Televizyon, gazete ve dergilerden duyduğu Ramazan diyetleri başlığı altındaki hazır diyetlere değil uzman diyetisyenlere başvurarak beslenmeler ayarlanmalıdır" dedi.


Yemek pişirirken katı yağlardan kaçınılması gerektiğini anlatan Bilal, sözlerini şöyle tamamladı: "Kırmızı et az tüketilmeli, tüketilirken de haşlama veya ızgara olmalıdır. Kırmızı et yerine beyaz et tercih edilmelidir. Sulu sebze yemekleri severek tüketilmelidir. Ramazan ayında tatlı ihtiyacı, sütlü tatlılar veya kompostolarla karşılanmalıdır. Özellikle hamur işleri ve hamur tatlılarından kaçınılmalı. İftardan sonra yatana kadar bol su içilmelidir. İsteğe bağlı bir fincan kahve içilebilir. Yeşil çay
veya bitkisel çaylar bol bol tüketilebilir."

KAYNAK