Friday, July 27, 2007

Türk kadınının gözde baharatı



Türk kadınının gözde baharatı

Türk mutfağının en önemli unsurlarından biri baharatlar. Ankara'da yapılan bir araştırmada, kadınların en fazla tercih ettiği baharatın hangisi olduğu belirlendi.


Türk kadınının gözde baharatı

Ankara'da yapılan bir araştırmada, kadınların en fazla tercih ettiği baharatın karabiber olduğu belirlendi. Türk Silahlı Kuvvetleri Koruyucu Hekimlik Bülteni'nin son sayısında, Ankara'da 662 kadınla baharat kullanım alışkanlığı üzerine yapılan araştırma yer aldı. Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Aile Ekonomisi ve Beslenme Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Işıl Şimşek, Yrd. Doç. Dr. Melek Yaman ve araştırma görevlisi Yasemin Demircioğlu tarafından yapılan araştırmada, kadınların yüzde 94.6'sının evde baharat kullandıkları belirlenirken, en fazla kullandıkları baharatın yüzde 92 ile karabiber olduğu ortaya çıktı.

Kadınların karabiberden sonra en fazla kullandıkları baharatların yüzde 83.5'le kırmızı bul biber, yüzde 83.1'le nane, yüzde 78.4'le kekik, yüzde 77.2'le acı kırmızı toz biber, yüzde 71.9'le kimyon, yüzde 71.1'le tarçın, en az kullanılan baharatların ise biberiye, köri, anason, rezene ve zerdeçal olduğu belirlendi. Kadınların lezzeti artırmak için karabiberi, kırmızı pul biberi, acı kırmızı toz biber ve naneyi, kokuyu güzelleştirmek için karanfil, tarçın, reyhan ve fesleğeni, görünüşü güzelleştirmek için daha çok susam, çörek otu, hindistan cevizini, yemekleri iştah açıcı hale getirmek için ise acı kırmızı toz biber, kırmızı pul biber, karabiber ve çemeni tercih ettikleri ortaya çıktı.



AA

No comments: