Monday, July 2, 2007

TER KOKUSU

Kokan teriniz değil bakteriler

Sıcakta baş etmek zorunda olduğumuz sorunların en başında terleme geliyor. Her gün 1 litre terlemek normal ama aşırısı bir hastalık olabilir.


Kokan teriniz değil bakteriler

Melike Tümer'in haberi

Vücut ısımızı dengelemek için günde ortalama bir litre ürettiğimiz ter, hava sıcaklığı, spor, heyecanlanma, tiroit hastalığı, enfeksiyonlar ile fazla kilolu olmak ve baharatlı yiyecekler nedeniyle miktarını artırıyor.

AŞIRI TERLEME HASTALIĞI

Terlemenin günlük hayatı etkileyecek kadar aşırı olması durumuna insanların sadece yüzde 1'inde rastlandığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi'nden Aile Hekimi Dr. Kürşad Terekli, kesin nedeni bilinmemesine rağmen, durumun, sempatik sinirlerin bazen doğuştan gelen ve hiçbir nedene bağlı olmayan bir şekilde çok yüksek seviyede çalışmaları olarak açıklandığını belirtiyor. Altta yatan nedenlerin hormon veya metabolizma bozuklukları, bazı enfeksiyonlar, psikiyatrik bozukluklar, bazı ilaçların yan etkileri veya aşırı kilo olduğuna işaret eden Dr. Terekli, tedavinin şart olduğunu vurguluyor.

AŞK HAYATINI ETKİLEYEBİLİR

Aşırı terlemenin kişinin sosyal, fiziksel ve mesleki yaşamında önemli sorunlara yol açabileceğine değinen Dr. Terekli, "Bu durum romantik ilişkileri, iş verimini, eğitim ve kariyer seçimini, ruhsal sağlığı, yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Örneğin elleri fazla terleyen kişiler sosyal çekingenlik yüzünden el temasından ve tokalaşmaktan kaçınabilirler" şeklinde konuşuyor. Dr. Terekli, aşırı terlemede genelde, ilk olarak ağızdan alınan sistemik ilaçlar, haricen sürülen kremler ve losyonlar, botoks enjeksiyonları veya düşük voltajlı elektrik uygulaması metotları denendikten sonra istenen sonuç elde edilemezse cerrahi tedavi uygulanabileceğini belirtiyor.

Ter aslında kokmaz

Yazın çoğu insanın baş etmekte zorlandığı sorunlardan biri vücut kokusu. Dr. Terekli, terin normalde kendine ait kötü bir kokusu olmadığını ancak ciltteki bakteriler terin içindeki maddeleri parçaladığı için kötü koku oluştuğunu söylüyor. Kokuyu önlemek için kozmetik ürünlere başvuranları da uyarıyor: "Bu ürünler terle atılan toksinlerin uzaklaştırılmasını engeller, ter bezlerinin ağızlarının kapanmasına ve iltihaplanmasına neden olabilir."

(Bugün)

No comments: