Wednesday, July 18, 2007

REFLÜ



Mide ekşimesi ve yanması olarak tabir edilen reflü, toplumda her beş kişiden birinde görülüyor. Çikolata, cips, kahve ve sigara reflüyü tetikliyor.


Reflü hastası olanlar dikkat!

Necip Çakır'ın haberi

Reflü daha çok kilolu insanlarda görülüyor. Hızlı yemek yemek, yemekten hemen sonra yatmak ve dar elbiseler giymek de reflüye sebep oluyor.

Öte yandan çikolata, patates cipsi, susam, kuruyemiş gibi yağlı yiyeceklerle sigara, alkol ve kahve gibi yiyecek ve içecekler de reflüyü tetikliyor.

Reflü, yemek yedikten sonra mide asidinin yemek borusuna kaçması ve bölgenin tahriş olmasıyla ortaya çıkan bir hastalık. Yemek borusuna kaçan asit, burada iltihaba yol açarak ekşime ve yanma hissine neden oluyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi'nden Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Saruç, pek çok insanı etkileyen reflü hakkında bilgi verdi.

Saruç, reflü için en büyük risk faktörünün şişmanlık olduğunu söyledi. Kilo fazlası olanlarda reflünün daha çok görüldüğünü belirterek, "Öte yandan hızlı yemek yiyenlerde, yüksek yağ ve karbonhidrat ağırlıklı beslenenlerde, yemek yedikten hemen sonra yatanlarda, yemekten sonra spor yapanlarda ve dar giysileri tercih edenlerde de reflü şikâyetine sıklıkla rastlanıyor." dedi.

Doç. Dr. Murat Saruç, reflünün yiyeceklerle de ilişkili olduğunu aktararak, "Çikolata, susamlı yiyecekler, portakal, kuruyemiş, patates cipsi, sigara, alkol ve kahve de reflüye yol açıyor. Bu nedenle sık sık reflü şikâyeti çekenlere bu yiyecekleri yasaklıyoruz." açıklamasını yaptı.

Reflünün toplumda çok önemsenmediğini hatırlatan Saruç, "Reflü tedavi edilmediğinde uzun dönemde yemek borusu kanserine yakalanma riskini artırıyor. Reflünün yemek borusunda yol açtığı hücresel değişimler kanseri tetikleyebiliyor." şeklinde konuştu. Uzun süre reflü şikâyeti çekenlerde endoskopiyle yemek borusunun incelendiğini ifade ederek, hastalığı kansere dönüşmeden tespit edip gerekli müdahaleleri yapabildiklerini anlattı.

"Reflü ilaçlarını güvenli kullanabilirsiniz"

Doç. Dr. Murat Saruç, reflü tedavisinde çiğneme tabletleri, H2 reseptörleri ve proton pompa inhibitörleri adı verilen çeşitli ilaçların kullanıldığını söyledi. Çiğneme tabletlerinin geçici etki yaptığını ve bazı durumlarda da mide asidi salgısını artırabildiğine dikkat çeken Saruç, proton pompa inhibitörlerinin toplumda kansere ya da kemik kırıklarına yol açtığına ilişkin bilginin doğru olmadığını söyledi.



Zaman

No comments: