Monday, July 2, 2007

PSİKOLOJİK PROBLEMLER

15 milyon kişi psikolojik problemli

Türkiye'de her 5 kişiden birinde psikiyatrik problem olduğu, bu hastaların sadece 3'te birinin hekime gittiği belirtildi. Türkiye'de her 5 kişiden birinin psikiyatrik problemler yaşadığını kaydeden Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Psikiyatri Uzmanı Dr. Hüsnü Menteşeoğlu, "Sağlık Bakanlığı'nın 1998 yılında Türkiye nüfusunun ne kadarının psikiyatri hastası olduğunu belirlemek için yaptığı araştırmada, her 5 kişiden birinin psikiyatrik problemler yaşadığı ortaya çıktı. '' açıklamasını yaptı.

Menteşoğlu, problem yaşayan hastaların sadece 3'te birinin hekime, bu oranın da sadece 3'te birlik kısmı psikiyatri uzmanına başvurduğunu ifade ederek, ''Damgalanma korkusu halkımızda hala daha etkilidir. 'Psikiyatriye gittiğine göre akıl hastasıdır' damgasını yememek için psikiyatriyle isim benzerliği olan beyin cerrahisi, nöroloji gibi branşlara gitmektedirler. Bir başka dedikodu da psikiyatri ilaçlarının akıl hastalığına, iktidarsızlığa, beyin kanserine ve intihara yol açtığıdır. Bunların tamamı asılsızdır" dedi.

Dr. Menteşeoğlu, özellikle ileri yaşlarda tedavi edilmeyen psikiyatrik bozukluklarının, irritabl kolon, kalp, şeker, yüksek tansiyon gibi hastalıklar için bir risk faktörü olduğunu belirterek, "Kanser, kalp, şeker gibi kronik hastalıkların yarısında depresyon vardır. Depresyon tedavi edilmezse hastalık ölümcül olabilir. Anne ya da babadan birisinde ruh hastalığının olması, çocuğun da psikolojisini olumsuz etkiler. Ruhsal sorunların beyin kimyasından kaynaklandığına ve dolayısıyla ilaç gibi tıbbi yöntemlerle iyileştirilebileceğine hala inanılmıyor. 'Benim problemim psikolojik. Doktor bana ne yapacak?' diye düşünülüyor. İnsanlar en çok beyinlerinin çok dolu olduğundan, yorgunluktan ve unutkanlıktan yakınıyorlar ama bunun bir psikiyatrik problemden kaynaklandığını bilmiyorlar. Sadece beyinlerini boşaltıp rahatlamak istiyorlar" açıklamasında bulundu.

2020 yılında en önemli sağlık probleminin depresyon olacağını ve depresyon sebebiyle ölümlerin kalp hastalıklarından sonra ikinci sırayı alacağını açıklayan Menteşeoğlu, "Artık elimizde depresyon, şizofreni, panik atak, manik atak, sosyal fobi, obsesif kompulsif bozukluk, cinsel meseleler, cinsel istekte azalma ve artma, anksiyete, paranoya, Alzheimer hastalığı ve intihar girişimi gibi psikiyatrik hastalıklarda yeni ve etkili ilaçlarımız var. Aynı şekilde çocuk psikolojisi alanında da dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, tikler, davranış bozuklukları, yatak ıslatma, ergenlik çağı krizi gibi alanlarda yeni ve etkili ilaçlarımız mevcut" diye konuştu.

İHA

No comments: