Tuesday, April 3, 2007

PATATES

Sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler. Yorgunluğa karşı birebirdir. Bol miktarda C vitamini ve protein içerir.Halsizliğe karşı etkili. Vücuda enerji veren madde olan karbonhidrat içeren patates, C ve E vitaminleri ve beta karotin açısından en zengini. 100 gram patateste 80 kalori, 2 gram protein, 17 mg karbonhidrat, 7 mg kalsiyum, 53 mg fosfor, 20 mg C vitamini var. Yılın hiçbir zamanı bulmakta da güçlük çekmezsiniz.
Her zaman söylenir, bir kez daha söylense sorun olmaz; patatesin besin değerinin büyük kısmı kabuğunda olduğundan soymak yerine özel bıçağı ile kazımak daha iyidir. Yine kabukları soyularak pişirilen patates C vitaminin yüzde 25’ini kaybediyor. Bu nedenle patatesi fırında kabuğuyla veya buharda ya da az suda pişirmek gerek.


İçinde bol miktarda A, B1, B vitamini ve potasyum, azot, fosfor, kalsiyum, demir ve protein bulunan patates bünyemizin sağlam bir dostudur.

Şeker Hastalarına

Şeker hastalarının da dostu olan patates, hastanın kanını alkali hale getirerek susuzluğu keser ve dayanıklılığı artırır.

Temizlik İçin

Cam ve Aynalar: Cam ve aynaları patates dilimleri ile silip suyla yıkarsanız pırıl pırıl olacaklardır.

Halılar için: 2 patatesi 1 litre suda uzun süre (yaklaşık bir saat) haşlayıp suyunu süzün, süpürdüğünüz halıyı bu suya batırılmış fırça ile fırçalayın. Sonuç sizi de memnun edecektir.

Ellerinizin güzelliği: Zahmetine katlanırsanız işte size tertemiz ve beyaz eller için bir formül; patates püresi yapıp içine bir miktar süt ve gül suyu ilave edin. Bu karışımı kına yakar gibi ellerinize sararak üzerine eldiven geçirin ve bir gece bu şekilde kalsın. Deneyebilirseniz seveceksiniz.

Soğuktan çatlamalara: Soğuk sebebiyle el ve ayaklarınızda çatlamalar oluyor ve bu durumdan kurtulmak istiyorsanız denemelisiniz.

Ülser ve Patates

Mide ve on iki parmak ülserinde ve midede asit fazlalığında, inatçı ishallerde bir yemek kaşığı patates suyu aç karnına içilmelidir.

Bu suyun kokusu pek hoş değildir. Ancak şifa niyetine içeceğiniz bu suyu kolay içilir ve daha yararlı hale getirmenin yolları da yok değil.

Havuç, bal veya domates suyu ile karıştırarak belki az da su katarak içebilirsiniz.

Elde edeceğiniz bu su karaciğer şişliğini giderir. Ayrıca safra taşlarına da iyi geldiği bilinmektedir. Bu tedaviye belli bir süre devam edilmesi gerekir.

Ağrılar İçin

Kan çıbanı, yanık, balgam, basur ve ağrıyan yerlere biraz patates ezip zeytinyağı ile yoğurarak lapa halinde sarılmalıdır. Lapa, ağrılara oldukça iyi gelecektir.

DİKKKAT!

Filizlenmiş Patates Zehirler

Tüketeceğiniz patateslerin filizlenmiş olmamasına azami dikkat edin. Bu tür filizlenmelerde (cücüklenmelerde) solanin zehiri oluşur ve bu zehir vücudu etkiler. Patatesin en yararlı maddeleri kabuğunun civarındaki kısımdadır. Onun için patatesi eğer uygunsa kabuğu ile birlikte pişirip kabuğunun daha sonra soyulmasıdır ancak bunun mümkün olmadığı pişirmelerde patatesin soyulması esnasında biraz sabır göstererek kabuğunu çok ince soyunuz.

Kumpir Yapın

Yiyebileceğiniz sayıda iri patatesleri çok iyi yıkayıp 230 derece ısınmış fırına koyun. Üzerine bir fırça yardımı ile sıvı yağ sürün ve bıçakla patatesin üzerine artı şeklinde çizik atın. Bir saat sonra fırından çıkartıp yalnızca tere yağ, peynir ve biraz karabiber ile tuz ekleyerek enfes bir yemek elde etmiş olursunuz.

KAYNAK

No comments: