Thursday, April 12, 2007

PASİF İÇİCİLER

Uzmanlar, sigara içmese de içilen ortamda bulunanlarda akciğer kanseri riskinin 1.5 kat arttığını belirterek, günde bir paket ve fazlası sigara içenlerin akciğer kanserine yakalanma ihtimalinin yüzde 80 olduğunu söyledi.

Gürsu Belediyesi'nde vatandaşları kanser ve nedenleri konusunda bilgilendiren Özel Hayat Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Yusuf Özkoyuncu, kansere neden olan alışkanlıkların başında sigara kullanımının geldiğini kaydederek, sigaranın başta akciğer kanseri olmak üzere ağız boşluğu, hava yolları (larinks), böbrek, idrar kesesi, rahim ağzı (serviks) ve pankreas kanserlerinin gelişiminden sorumlu tutulduğunu söyledi. Kanserin yol açtığı tüm ölümlerin yüzde 30'unun sigara ve diğer tütün ürünlerine atfedildiğini belirten Özkoyuncu, "Günde 1-10 adet sigara içenlerde akciğer kanseri riski içmeyenlere göre yüzde 20 artarken, 2 paket içildiğinde bu rakam yüzde 80'e varmaktadır. Sigara içilmese bile sigara içilen ortamda bulunulması da (pasif içicilik) akciğer kanseri riskini yaklaşık 1.5 kat arttırmaktadır. 20 yıl günde bir paket sigara içmiş birinin akciğer kanserine yakalanma riski, sigarayı bıraktıktan sonraki 10 yıl içerisinde ancak yarıya inmektedir. Sigara içmeyi bırakmak kanser ve diğer kalp, damar ve akciğer hastalıklarının oluşma ihtimalini azaltmak için yapılabilecek en önemli korunmadır. Bu amaçla doktorunuza başvurduğunuzda sigarayı bırakma sırasında ihtiyacınız olacak psikolojik ve ilaç desteğini sağlayacaktır" dedi.

"Kanserden korunma, bazı risk faktörlerinden kaçınma ve kanser olma ihtimalini azaltan koruyucu faktörleri arttırma ile yapılabilir" diyen Özkoyuncu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kanserle ilişkili olduğu bilinen madde ve alışkanlığın kanser tanısı konmadan doğrudan önlenmesine birincil korunma, kanser öncesi görülen (premalin) özellikleri içeren hastalarda bunların kansere dönüşmesini önlemek için yapılanlara ikincil korunma denir. Kanser tanısı alan ve tedavisi yapıldıktan sonra bu hastalığın geri gelmemesi için kansere neden olduğu bilinen durumun ortadan kaldırılması veya bazı önleyici ilaçlar alınması ise üçüncül korunmayı oluşturur. En basit örneğiyle sağlıklı bir insanın sigaraya başlamanın engellenmesi veya kullanıyorsa bırakması birincil korunma, ağız içinde çok erken dönemde kansere dönebilecek bulgular olan hastaların sigarayı bırakması ikincil korunmadır."



İHA
KAYNAK

No comments: