Tuesday, April 3, 2007

KİRAZ


Aspirin yerine kiraz

Kiraz yemek ağrıların dindirilmesinde aspirinden çok daha etkili oluyor. Michigan eyaletinde yaşayanlar, bu yörede çok yetiştiğinden, bol bol kiraz yiyorlar. Kimileri bu meyvenin gut ve mafsal iltihabından kaynaklanan ağrılara birebir olduğunu ileri sürüyor.

Michigan Eyalet Üniversitesi'nden Muraleedharan Nair kirazda bulunan ve ''antosiyanin'' olarak bilinen kırmızı renkteki kimyasalların bu etkiyi yaratabileceğine dikkat çekiyor.

Nair ve ekibi genelde uygulanana deneylerden yararlanarak söz konusu belişimlerin aspirin ve ibuprofen gibi ağrı kesicilerde bulunan enzimleri içerip içermediğini araştırdı. Ardından kimyasalların serbest radikallerin zararlı etkilerini yok edici özelliklerini inceleyerek bunları vitaminlerle karşılaştırdı. Sonuçta, 20 kirazda 12-25 miligram arasında antosiyanin bulunduğu ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazla olduğu görüldü. Kirazda bulunan antosiyanin maddesinin E ve Ca vitaminlerine benzer antioksidan etkiler yarattığına da tanık olundu. Nair'e göre, günde 20 kiraz yemek bir aspirin almakla özdeş etki yaratıyor. Nair kirazdaki antosiyaninin tablete dönüştürülmesine çalışıyor.


Kas Ağrılarına Karşı Kiraz Suyu


Çeviren: Gülşah Balaban
editor@realage.com.tr

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, egzersiz sonrasında oluşan kas ağrılarını kiraz suyuyla hafifletmek mümkün.

Burlington Vermont Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 14 gönüllüyle çalıştılar ve egzersizlere yedi gün boyunca devam edildi. İlk üç gün, araştırmaya katılanların bir kısmı kiraz ve elma suyu, diğer grup ise sadece elma suyu içti. Son dört gün ise bu işlem egzersiz sonrası yapıldı.

Egzersizler, tek bir kolun 20 defa gerilip esnetilmesinden oluşuyor. İki hafta sonra, bu egzersiz kiraz suyu içmiş olan gönüllülerle tekrarlandı—kiraz suyu 50-60 adet kirazdan elde edildi—daha sonra araştırmada diğer karışım meyve suyu kullanıldı. Ayrıca egzersiz yapılan kol da değiştirildi, diğer kolla egzersizlere devam edildi.

Çalışmaya katılan gönüllülerden, kaslarda meydana gelen ağrı ve acının şiddetini tanımlamaya yarayan ve 1’den 10’a kadar dereceleri olan skala yardımıyla kaslarındaki ağrıyı tanımlamaları istendi. Ayrıca araştırmacılar, kasların dayanıklılık gücünü ve hareket kabiliyetini de analiz ettiler.

Gönüllülerden kiraz suyu içermeyen meyve suyunu içenlerin kaslarında %22 oranında direnç düşüklüğü görülürken, kiraz suyu karışımından içen gönüllülerin kaslarında sadece %4 oranında direnç düşüklüğü tespit edildi. Ayrıca, kiraz suyu içenlerin kaslarında oluşan acı değerleri diğer meyve suyundan içenlere göre daha düşük, 2.4’e 3.2. 96 saat sonra, kiraz suyundan içenlerin kasları eski dirençlerini geri kazandılar.

Cherrypharm A.Ş. tarafından yaptırılan araştırmaya, British Journal of Sports Medicine’ın Çarşamba günü yayımlanan sayısında yer verildi.

KAYNAK

No comments: