Tuesday, April 10, 2007

DİYET



Bilinçsiz yapılan diyette yağ değil, su ve kas kaybı olur
Birbiri ardına yapılan ve her seferinde daha fazla kilo alınarak sonuçlanan diyetler, başta kadınlar olmak üzere pek çok kişinin büyük derdi.
Yapılan diyetlerin ardından kilonuzun düşmesi sizi aldatmasın, verdiğiniz, su olabilir.

Günümüzde kilo vermek isteyenlerin önemli bir kısmı profesyonel yardım alırken, hâlâ komşusunun ya da duyduğu ünlünün rejimini yapanların sayısı da hiç az değil. Diyete devam ederken tartı üzerinde azalmış görünen kilo her zaman gerçek başarıyı yansıtmayabiliyor. Uzmanlar, verilen ağırlığın su ve kas değil yağ olması gerektiğini vurguluyor. Metabolizma hızı ölçülmeden kesinlikle diyete başlanmaması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, herkesin parmak izi gibi metabolizma hızının da kişiye özel olduğunu söylüyor.

Beslenme ve diyet uzmanı Yasemin Atmaca, bilinçsizce yapılan diyetlerin metabolizma hızını yavaşlattığını belirtiyor. Yavaşlayan metabolizmanın daha az yenmesine rağmen daha çabuk kilo alınmasına sebep olduğuna dikkat çeken Atmaca, diyet yapmadan önce mutlaka metabolizmanın ölçülmesi gerektiğini söylüyor. Metabolizma hızı ölçülmeden verilen diyetin kişiye özel kabul edilemeyeceğini vurgulayan Atmaca, "Bazal metabolizma hızı; bireyin, hiçbir fiziksel aktivite yapmadan bir gün içinde, vücudunun yaşamını sürdürmesi için harcayabileceği enerji miktarıdır. Metabolizma hızı da, kişinin parmak izi gibi kendisine özeldir. Nasıl parmak izi kimseninkine benzemiyorsa metabolizma hızı da benzemez. Metabolizma hızı kişiye özeldir ve kişiye özel bir beslenme programından söz edilecekse en temel nokta metabolizma hızının ölçülmesidir. Bu ölçüm yapılmadan uygulanan diyetler başarısız olur." diyor.

Bilinçsiz uygulanan diyet listelerinin ve sık sık kilo alıp vermenin metabolizma hızını yavaşlattığını ifade eden Atmaca'ya göre, fiziksel aktivite ise tam tersi bir etki yaparak metabolizma hızını artırıyor. Zayıflama programı uygularken kesinlikle öğün atlanmaması gerekiyor. Çünkü, öğün atlamak metabolizma hızını yavaşlatıyor. Kendini korumaya alan vücut, atlanan öğün sonrası tüketilen yiyecekleri depolama eğilimine giriyor.

Diyetisyen İpek Konuralp ise metabolizmanın en büyük düşmanının hızlı kilo kaybı olduğunu söylüyor. Konuralp şöyle konuşuyor: "Tüm bilimsel kaynaklarda kilo kaybı hızının haftada, vücut ağırlığına orantılı olarak ortalama 0,5-1 kilo arasında olması önerilir. Bu nedenle diyet sırasında hızlı bir şekilde yüksek miktarda kilo veriliyorsa, burada aşırı su ve kas kaybı söz konusudur. Vücut diyete son verildikten itibaren kaybettiği suyu hemen geri alır. Fakat kaybedilen kas sebebiyle yavaşlayan metabolizma yüzünden, diyet bitince kişi tekrar kilo alma adayı haline gelir."

Metabolizmayı hızlandırmak için ne yapmalı?

Sık öğün tüketimi: Ara öğün tüketmek vücudu çalıştırıp, metabolizma hızınızı sürekli yüksek tutar. Egzersiz yapmak: Hareket edip kalori harcayarak veya kas kütlenizi artırarak metabolizma hızınızı artırmak oldukça faydalıdır. Yeterli ve dengeli beslenme: Yeterli beslenme, vücuda gerekli olan tüm besin öğelerinin, tüm öğünlerde yeterli ve dengeli miktarlarda alınmasıdır. Çeşitlilik ve yeterlilik, metabolizmanın işleyişi için olumlu etkiye sahiptir. Önerilenden fazlasının tüketimi kilo alımına neden olacağı gibi, azı da metabolizmayı yavaşlatabilir. Sıvı tüketimi: Uyanık olduğunuz her saat dilimi içerisinde 1 bardak su tüketmeye özen gösterin.

Nergihan Çelen

KAYNAK

No comments: