Friday, April 6, 2007

BÖĞÜRTLEN

Hem akıl yapar hem neşe verir


'Böğürtlen'in bir çok hastalığa karşı koruyucu etkisinin yanında insanları neşelendirici ve bellekteki hafıza kaybını önleyici özelliğinin bulunduğu öğrenildi.


Şifalı meyvelerden biri olan 'Böğürtlen'in bir çok hastalığa karşı koruyucu etkisinin yanında insanları neşelendirici ve bellekteki hafıza kaybını önleyici özelliğinin bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, böğürtlen tüketimini öneriyor.

Türkiye'de daha çok yol kenarlarında, koruluklarda ve ormanlık alanlarda rastlanıp organik asitler, mineraller ve vitaminler bakımından zengin olan böğürtlen meyvesi, insanlara şifa veriyor. İdrar problemlerinden tansiyon hastalıklarına, ağız, dil, bademcik ve diş eti rahatsızlıklarından şekere kadar çok sayıda hastalığın ilacı olan meyve, ayak yorgunluklarına da iyi geliyor. Gıda mühendisleri tarafından neşelendirici bir bitki olarak tanımlanan böğürtlen, ileri yaşa sahip insanlarda görülen hafıza kaybını da önlüyor.

Meyveleri olgunlaştıkça şifa etkisi artan böğürtlenin her insanın tüketmesi gerektiğini ifade eden Gıda Mühendisi Elif Köroğlu, meyvenin insan sağlığı açısından bir çok faydasının bulunduğunu kaydetti. Faydalarının bilim adamları tarafından da kanıtlandığını anlatan Köroğlu, "Böğürtlen, ülkemizde çok olmasına rağmen pek rağbet görmeyen meyvelerden biri. Oysa insanların vazgeçilmez gıdalarından biri olacak bir meyve. Çünkü içindeki vitaminler ve minenaller, vücuttaki hasarları onarıyor. Özellikle şeker hastalarının kan şekerlerinin düşmesinden korkarak yememeleri yanlış. Böğürtlen, kan şekerini yükseltir. İçindeki doğal şekerler, kan şekerini hiç bir şekilde etkilemiyor." dedi.

Meyvenin idrar söktürücü, yüksek tansiyon düşürücü, göz zafiyeti giderici, ve ağız yolları iltihaplarını iyileştirici özelliği bulunduğunu hatırlatan Köroğlu, "Neşelenmek isteyen herkese bu bitkiyi öneriyoruz. Toplum içinde sevinemeyen, sürekli bunalımda olan, gülmeyi ve mutlu olmayı unutmuş çok sayıda insana böğürtleni tattırdık. Düzenli olarak tükettikten bir süre sonra mutlu olmaya ve neşelenmeye başladıklarını gördük. Onun için neşelenmeye ihtiyaç duyan herkes böğürtlen yemeli. Ayrıca yaşlı kimselerde parkinson adı verilen hafıza kaybı rahatsızlığına da önleyici etki yapıyor." ifadelerini kullandı.



www.moralhaber.net
Cihan

No comments: