Thursday, April 12, 2007

BALIKYAĞI

Sağlık


Her derde deva ’balık yağı’
Eskiden çocuklara, hamilelere ve vücudu güçsüz düşenlere içirilen balık yağı, kalp-damar hastalıklarını ve depresyonu önlediğinin ortaya çıkmasıyla yeniden popüler oldu.

Ancak eskilerin balık yağı şekil değiştirerek ‘Omega 3’ adıyla satılmaya başlandı. Üstelik bu ilaçlar, eski örneklerine göre saflaştırıldığı için kötü kokmuyor.

Omega 3 yağ asitleri, balık, ceviz, badem, soya filizi, kuru fasulye, nohut, keten tohumu gibi yiyeceklerle yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor. Ancak en fazla balık yağından elde ediliyor. Omega 3, anne karnındaki bebeğin beyin ve retina gelişimini kolaylaştırırken, erken doğum riskini azaltıyor.

Öte yandan doğum sonrası annelerde görülen depresyon riskini de önlüyor. Bu sebeple kadın doğum uzmanları, hamilelere Omega 3 ilaçlarını öneriyor. Omega 3 yağ asitleri, kötü kolesterolü (LDL) düşürüp, iyi kolesterolü (HDL) yükselterek, kalp-damar sağlığının korunmasına da yardımcı oluyor.

Ayrıca kas-iskelet sistemiyle genel bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etki yapıyor. Göğüs, prostat ve kolan kanserlerine karşı koruma sağlıyor. Çocuklarda öğrenme yeteneği ve matematik zekasını geliştiriyor. Kişilerde saldırganlık eğilimini azaltırken, mizaç, tepkisellik ve kişilik üzerinde de olumlu etki gösteriyor.

Doğal ilaç üreticisi New Life’ın Türkiye temsilcisi Sifar İlaçları Satış Müdürü Dr. Alper Dölenmen, Omega 3’ün son yıllarda çok popüler hale geldiğini söylüyor. Gıdalardan alınan Omega 3’ün vücudun ihtiyacına yetmediğini belirten Dölenmen, “Bu konuda en iyi kaynak balık yağı kapsülleri. Örneğin, firmamızın ürünündeki 1 kapsülde 235 gram ton balığı ya da 165 gram uskumruya eşdeğer Omega 3 bulunuyor.” diyor.

Dölenmen, doktorların özellikle hamilelere ve kalp hastalarına Omega 3 yağ asitleri önerdiğini de vurguluyor. Sifar Ürün Müdürü Eczacı Göksu Güngör ise hastaların piyasada bulunan pek çok Omega 3 ilacından kendilerine en uygun olanını kullanması gerektiğini ifade ediyor.

İlaçların her birinin farklı özelliklere sahip olduğunu kaydeden Güngör, “Tüketiciler, alacakları ilacın saflaştırılmış olmasına, her kapsüldeki Omega 3 oranına ve üretimde kullanılan balıkların ağır metaller içermeyen okyanuslardan tutulmasına dikkat etmeli.” diye konuşuyor.

Balık yağı doğal depresyon ilacı

Amerikalı ünlü doğal tıp uzmanı Dr. Michael Murray, balık yağını doğal depresyon ilacı olarak nitelendiriyor. Çoğu kişinin yeterince Omega 3 almadığını belirten Murray, “Bu da depresyona, anksiyeteye ve her çeşit psikolojik soruna yol açıyor. Omega 3 içeren kaliteli balık yağı ruh halini dengeler, beynin de daha iyi çalışmasını sağlar.” diyor.

Zaman
KAYNAK

No comments: