Tuesday, April 10, 2007

ANTİBİYOTİK

Antibiyotik ilaçlarının yarısı gereksiz kullanılıyor
Türkiye'de en çok tüketilen ilaçlar arasında antibiyotikler ilk sırada yer alıyor. Doktorların yazdığı her 10 reçeteden 7'sinde antibiyotik bulunuyor.
Doktorların yazdığı her 10 reçeteden 7'sinde antibiyotik bulunuyor.

Vatandaşlar arasında doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanma alışkanlığı da çok yaygın. Toplam tüketimde antibiyotiklerin oranı yaklaşık yüzde 18. Uzmanlara göre Türkiye'de antibiyotik ilaçlarının yüzde 50'si gereksiz yere tüketiliyor.

İlkbahar ve sonbahar gibi mevsim dönüşlerinde antibiyotik tüketimi artıyor. Grip ya da nezle gibi enfeksiyon hastalıklarına yakalanan vatandaşlar, doktora danışmadan antibiyotiğe sarılıyor. Pek çok aile de ateşlenen ya da boğaz enfeksiyonu geçiren çocuklarına komşu tavsiyesiyle antibiyotik veriyor. Anadolu Sağlık Merkezi'nden enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Elif Hakko, grip ya da nezle gibi hastalıklarda antibiyotik kullanmanın hiçbir işe yaramadığını belirtiyor. Bu ilaçların vücuttaki bakterileri yok ettiğini ifade eden Hakko, "Gereksiz kullanımda vücutta normalde bulunması gereken bakterileri de öldürüyor. Bu durumda vücut savunması zayıflıyor ve hastalıklara açık hale geliyor." uyarısında bulunuyor.

Türkiye'de antibiyotik ilaçlarının yaklaşık yarısının gereksiz yere tüketildiğini hatırlatan Elif Hakko, ABD ve Avrupa ülkelerindeki tüketimin ise Türkiye'ye göre çok daha az olduğunu aktarıyor. Gereksiz tüketimin hastalık yapan bakterileri güçlendirdiğini kaydederek, "Bu nedenle ülkemizde dirençli bakteri ve enfeksiyon hastalıkları gelişmiş ülkelere göre daha fazla görülüyor." bilgisini veriyor. Dirençli bakteri ve enfeksiyonların giderek büyük bir sorun haline gelmeye başladığını ifade eden Hakko, "Böyle hastalara mecburen çok pahalıya satılan ve damardan verilmesi gereken ilaçları kullanmak zorunda kalıyoruz. Bazı durumlarda ise yapacak bir şey kalmıyor." şeklinde konuşuyor. Öte yandan gereksiz antibiyotik tüketiminin bağırsak düzenini de bozarak, tehlikeli ishallere yol açabildiğini vurguluyor.

Hakko, çocuklar, yaşlılar, gebeler ve kronik hastalığı olanlarda antibiyotik kullanımının daha da özen gerektirdiğini anlatıyor. Bu gruptaki kişilerde doktor tavsiyesi olmadan kullanılan ilaçların olumsuz etkisinin arttığını söylüyor. Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Elif Hakko, antibiyotik kullanırken dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıralıyor: "Doktor tavsiyesi ve kontrolü dışında antibiyotik kullanmayın. Önerilen doz ve kullanım süresine dikkat edin. Eğer doktorunuz örneğin 8 saat aralıkla yutmanızı istiyorsa buna kesinlikle uyun. Daha önce antibiyotiklere karşı alerji olmuşsa doktorunuza bilgi verin."

TEDAVİ GRUBUNA GÖRE İLAÇ TÜKETİMİ

Grup Pazardaki payı

Antibiyotik yüzde 17,8

Romatizma ilaçları yüzde 12,4

Ağrı kesici ilaçlar yüzde 9,5

Soğuk algınlığı-öksürük yüzde 8,5

Kalp damar hast. yüzde 7,3

Vitamin, mineral vb. yüzde 6,1

Sindirim sistemi yüzde 5,2

Deri hastalıkları yüzde 4,9

Kulak burun boğaz ve göz yüzde 4,3

Hormonlar yüzde 4

Sinir sistemi yüzde 3,4

Diğer yüzde 16,7

Kaynak: İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası

Necip Çakır

KAYNAK

No comments: